Ugrás a fő tartalomra

Budapesten is bemutatja új lemezét a The Wombats!

A napokban új lemezzel jelentkező The Wombats, a tavalyi év legnagyobb felfedezettjének számító Duke Dumont és a Budapest-fanatikus Astronautalis – a La Roux, a Solomun és Katy B után újabb nemzetközi sztárfellépőket jelentett be a Budapest Essentials csapata. A bővülő line-up mellett a fesztiváltérkép is körvonalazódik: az idei programsorozat egyik helyszíne a Margitsziget lesz, de a központi színpad csak egy a várható újdonságok sorában. Június 25. és 28. között a népszerű belvárosi klubok mellett számos világörökségi helyszín válik táncparketté – a szervezők heteken belül nyilvánosságra hozzák a teljes listát. A második alkalommal megrendezett városi fesztivál nem csak az esti órákra kínál programokat: az érdeklődők megismerhetik az ezerarcú Budapest kulturális életét és gasztronómiáját is. A karszalaggal – a tavalyi évhez hasonlóan – számos múzeum és vendéglátóhely szolgáltatásait kedvezményesen vehetjük igénybe. 

Június utolsó hétvégéjén Budapestre is elhozza új korongját a The Wombats: a New York-i banda április 13-án jelentette meg harmadik, Glitterbug című nagylemezét, amit a kritikusok és a rajongók is epekedve vártak. Hazai fesztiválon ritkán fordul meg ennyire aktuális anyaggal egy zenekar, a Budapest Essentials közönsége az elsők között hallgathatja meg a bandát. A lemezbemutatón élőben is átérezhetjük a popos-artisztikus banda zenéjének poszt-new wave-es feszességét, beates csibészségét és melankolikusabb ütemeit.

Az aktuális brit klubzenei élet elitjét képviselő Duke Dumont milliókat mozgat meg világszerte. Turnéjának egyik kiemelkedő állomása lesz a Budapest Essentials városi fesztivál, ahol az idei Grammy-jelölt I Got U mellett a méltán híres Need U vagy a Won’t Look Back is biztosan felcsendül majd.A Budapest Essentials az Astronautalis számára is kihagyhatatlan: saját bevallásuk szerint egyszerűen beleszerettek a fővárosunkba. A frontember, a harmincas évei elején járó Charles Andrew Bothwell legalább annyira fontosnak tartja a DIY hozzáállást, mint a szétmorzsolt ütemekkel párosított ritmikus szövegelést, amit az urbánus létforma legfontosabb alkotóelemének tart.


Carl Craig után a techno vonalon is erősít a Budapest Essentials, a súlyosabb ütemek kedvelői rögtön két különleges előadóval elégíthetik ki vágyaikat. A berlini klubéletet a legmélyebb és legsötétebb arénatechnóval felfrissítő Answer Code Request mutatja majd meg, hogy a 90-es évek gyorsabb ritmusai és a modern, tökéletességre törekvő hangzás igen jól megférnek egymással. A Romániából érkező Cosmin TRG az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a neve közszájon forogjon az underground elektronika berkeiben. Univerzális ritmusközpontúságával és kiváló arányérzékével kitűnő hátteret biztosít majd a hajnalig tartó kábulathoz.


Öt év után új lemezzel és budapesti fellépéssel tér vissza Eskmo, akire egyszerre hatott az angol és a kaliforniai elektronikus zenei közeg. Legújabb albuma igazi monumentális vállalkozás, amit egy igazi live produkció keretében mutat majd be a hazai közönségnek – de csak miután saját hagyományaihoz híven bejárja a várost, hogy zajkeltő eszközöket szerezzen be a fellépéséhez. Szintén fellép a fesztiválon a Monophonics, akik Amerikából érkeznek Budapestre.


Az eddig La Roux, Solomun, Katy B, Sub Focus, Carl Craig, Dope D.O.D., Gold Panda alkotta fellépő lista tehát folyamatosan bővül, de a szervezők a zenei line-up erősítése mellett arra is odafigyelnek, hogy a fesztivállal bemutathassák Budapest ezerarcúságát. 

„Szeretnénk bebizonyítani a fiataloknak: Budapest tele van lehetőségekkel, és nem kell feltétlenül külföldre utaznunk ahhoz, hogy egyedi, izgalmas, ismeretlen dolgokkal találkozzunk. Célunk, hogy még az elkötelezett lokálpatriótáknak is olyan élményt nyújtsunk, hogy elmondhassák – mégsem ismerem Budapest minden egyes utcakövét.” – árulta el Dr. Csókay Gergely, a fesztivál főszervezője.

Az elővételes napijegyek 9 900, a bérletek pedig 14 900 forintért kaphatóak a fesztivál megújult honlapján június 19-ig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos