Budapesten is bemutatja új lemezét a The Wombats!

A napokban új lemezzel jelentkező The Wombats, a tavalyi év legnagyobb felfedezettjének számító Duke Dumont és a Budapest-fanatikus Astronautalis – a La Roux, a Solomun és Katy B után újabb nemzetközi sztárfellépőket jelentett be a Budapest Essentials csapata. A bővülő line-up mellett a fesztiváltérkép is körvonalazódik: az idei programsorozat egyik helyszíne a Margitsziget lesz, de a központi színpad csak egy a várható újdonságok sorában. Június 25. és 28. között a népszerű belvárosi klubok mellett számos világörökségi helyszín válik táncparketté – a szervezők heteken belül nyilvánosságra hozzák a teljes listát. A második alkalommal megrendezett városi fesztivál nem csak az esti órákra kínál programokat: az érdeklődők megismerhetik az ezerarcú Budapest kulturális életét és gasztronómiáját is. A karszalaggal – a tavalyi évhez hasonlóan – számos múzeum és vendéglátóhely szolgáltatásait kedvezményesen vehetjük igénybe. 

Június utolsó hétvégéjén Budapestre is elhozza új korongját a The Wombats: a New York-i banda április 13-án jelentette meg harmadik, Glitterbug című nagylemezét, amit a kritikusok és a rajongók is epekedve vártak. Hazai fesztiválon ritkán fordul meg ennyire aktuális anyaggal egy zenekar, a Budapest Essentials közönsége az elsők között hallgathatja meg a bandát. A lemezbemutatón élőben is átérezhetjük a popos-artisztikus banda zenéjének poszt-new wave-es feszességét, beates csibészségét és melankolikusabb ütemeit.

Az aktuális brit klubzenei élet elitjét képviselő Duke Dumont milliókat mozgat meg világszerte. Turnéjának egyik kiemelkedő állomása lesz a Budapest Essentials városi fesztivál, ahol az idei Grammy-jelölt I Got U mellett a méltán híres Need U vagy a Won’t Look Back is biztosan felcsendül majd.A Budapest Essentials az Astronautalis számára is kihagyhatatlan: saját bevallásuk szerint egyszerűen beleszerettek a fővárosunkba. A frontember, a harmincas évei elején járó Charles Andrew Bothwell legalább annyira fontosnak tartja a DIY hozzáállást, mint a szétmorzsolt ütemekkel párosított ritmikus szövegelést, amit az urbánus létforma legfontosabb alkotóelemének tart.


Carl Craig után a techno vonalon is erősít a Budapest Essentials, a súlyosabb ütemek kedvelői rögtön két különleges előadóval elégíthetik ki vágyaikat. A berlini klubéletet a legmélyebb és legsötétebb arénatechnóval felfrissítő Answer Code Request mutatja majd meg, hogy a 90-es évek gyorsabb ritmusai és a modern, tökéletességre törekvő hangzás igen jól megférnek egymással. A Romániából érkező Cosmin TRG az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a neve közszájon forogjon az underground elektronika berkeiben. Univerzális ritmusközpontúságával és kiváló arányérzékével kitűnő hátteret biztosít majd a hajnalig tartó kábulathoz.


Öt év után új lemezzel és budapesti fellépéssel tér vissza Eskmo, akire egyszerre hatott az angol és a kaliforniai elektronikus zenei közeg. Legújabb albuma igazi monumentális vállalkozás, amit egy igazi live produkció keretében mutat majd be a hazai közönségnek – de csak miután saját hagyományaihoz híven bejárja a várost, hogy zajkeltő eszközöket szerezzen be a fellépéséhez. Szintén fellép a fesztiválon a Monophonics, akik Amerikából érkeznek Budapestre.


Az eddig La Roux, Solomun, Katy B, Sub Focus, Carl Craig, Dope D.O.D., Gold Panda alkotta fellépő lista tehát folyamatosan bővül, de a szervezők a zenei line-up erősítése mellett arra is odafigyelnek, hogy a fesztivállal bemutathassák Budapest ezerarcúságát. 

„Szeretnénk bebizonyítani a fiataloknak: Budapest tele van lehetőségekkel, és nem kell feltétlenül külföldre utaznunk ahhoz, hogy egyedi, izgalmas, ismeretlen dolgokkal találkozzunk. Célunk, hogy még az elkötelezett lokálpatriótáknak is olyan élményt nyújtsunk, hogy elmondhassák – mégsem ismerem Budapest minden egyes utcakövét.” – árulta el Dr. Csókay Gergely, a fesztivál főszervezője.

Az elővételes napijegyek 9 900, a bérletek pedig 14 900 forintért kaphatóak a fesztivál megújult honlapján június 19-ig.