Ugrás a fő tartalomra

Műfajok finom keveredése az idei Pilvakeren

Magával ragadó, elgondolkodtató show és különböző műfajokból érkező előadók az idei Red Bull Pilvakeren. A nem mindennapi produkció március 15-én dupla előadással, dupla teltházzal került megrendezésre az Erkel Színházban.


Izgalmas érzés az, amikor a színházi tekintély és a rap műfaj találkozik. A színpadon tisztelgő (talán már-már megilletődő) előadók és a baseball sapkás srácok a nézőtéren, mind-mind a klasszikus költészet előtt emelik létező és nem létező fejfedőjüket. Amíg Fluor Tomi, Kiss Ádám, valamint Kautzky Armand több éve erősíti a csapatot, addig Szabó Simon, Halott Pénz, Singh Viki és Papp Szabi újoncokként állták meg helyüket a Szavak Forradalmában. Az estét Kiss Ádám nyitotta meg remek, sajátos humorával, aki bebizonyította, hogy emlékezni bizony vidáman is lehet.

A tucatnyi felcsendült költemény közül egyszerűen ki kell emelnünk néhányat, különös tekintettel a friss átiratokra, amelyekből ebben az esztendőben akadt bőven! Az egyik legnagyobb sikert a Légy csak magad jelentette (eredeti vers: Kosztolányi Dezső), amely Dipa, Fura Csé, NB és MC Fedora előadásában igazi hidegrázós, mindenki számára magába nézős pillanatokat szerzett. De elcsendesedtünk és hazagondoltunk József Attila – Mama versének újraértelmezett verziója kapcsán is, melyet Halott Pénz, Diaz, valamint Wolfie tálalt a közönségnek. József Attila Tiszta szívvel versét öltöztette friss köntösbe Fluor Tomi, Bom, Deego, valamint a Red Bull Pilvakeren ebben az esztendőben bemutatkozó Papp Szabi (Supernem). A srácok szinte minden sorát átírták a költeménynek kivéve a refrént, amely az eredeti mű kezdő versszaka. A nézők azonban érezhetően akkor örültek a legjobban, amikor Halott Pénz, Fluor Tomi, Deego és Singh Viki előadásában elhangzott a Szeptember végén.


Muszáj szólnunk a zenekarról is pár szót, hiszen élőzenével szólalhattak meg ezek a remek produkciók. Különös tekintettel a vérprofi dobra (Delov Jávor), valamint Kollányi Zsuzsa vokalistára. Zsuzsát ismerhetitek többek között Majka és Curtis zenekaros koncertjeiről, ahol rendszerint nem kis része van abban, hogy hatalmas buli kerekedik. Számomra az i-re a pontot az ő csodálatos hangja tette fel, hiszen neki köszönhető, hogy a szövegközpontú szerzemények populárisabb, fülbemászóbb hangzást kaptak. Ha már az éneknél tartunk... Singh Viki tehetségéről képet kaphattunk a Rising Star első szériájában, ám élőben még ütősebb hanggal találkozhattok az ő személyében!

Aki tehát eddig kihagyta a Pilvakert, annak mindenképpen ajánlom, amennyiben nem áll tőle távol a rap világa. Kicsit olyan, mintha újra az iskolai megemlékezésen lennénk, csak ezúttal sokkal érdekesebb műsort láthatunk. Különleges élmény, amelyben találkozik többek között a kultúra (a régi és a mai), a jövő (az álmok) és a múlt (a harcok, amiket kiálltunk). Irodalmi, valamint történelmi örökségünk mindenképpen megérdemli, hogy a mai fiatalság is közel engedje magához! Hogy jövőre ne maradjatok le, legyetek résen, hiszen ebben az évben 2 nap alatt elkelt az összes jegy az előadásokra! No, és addig is hallgassátok a legnagyobb videómegosztóra feltöltött produkciókat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos