Ugrás a fő tartalomra

A da Vinci-tánc

A hadiiparban használt robotrepülő, Leonardo da Vinci életművének legismertebb festményei, több tucat táncos egy színpadon, mindez a modern kor zenéjével aláfestve. Az ExperiDance Én, Leonardo című táncjátéka a megszokottnál is extravagánsabb látványvilággal készül, s az idén 15 éves tánctársulat legizgalmasabb produkciójának ígérkezik. Az érdeklődés mindenesetre hatalmas: az első két előadásra már elfogytak a jegyek.


Leonardo összes híres festménye, a Mona Lisától Az anghiari csatán keresztül egészen a Sziklás Madonnáig, feltűnik majd az idén 15 éves ExperiDance tánctársulat 15. előadásában, az Én, Leonardo című táncjátékban. ”Leonardo festményeire erősen építünk majd. Az összes híres kompozíciója kiváló alapot ad egy erős színpadképhez” – meséli a darab koreográfusa, Román Sándor. A rendkívül izgalmasnak ígérkező produkció nem kisebb feladatot vállalt, mint da Vinci legendákkal és összeesküvés-elméletekkel sűrűn átszőtt életművének bemutatása, kiemelve a reneszánsz mester életútjának legrejtélyesebb epizódjait is, mindezt frissítően modern stílusban. „A modern látásmódnak megfelelően mai zenékre fogunk táncolni” – mondja a darab koreográfusa. Így kerül például színpadra a ma még javarészt a hadiiparban használt robotrepülő, a drón, mely a darabban a - festő-polihisztort is nagyon foglalkoztató - repülés technológiáját láttatja majd Leonardo szemével. 

A díszlet dinamikus, vibráló, nonfiguratív mintái a mester személyes poklát, az alkotás káoszát jelenítik meg. Ezek a színek a darab végére kivilágosodnak, ahogy a mester halad a megnyugvás felé. A darab központi eleme Leonardo Az utolsó vacsora című képének életnagyságú másolata lesz, de ahogy Román Sándor elmondta “Sokat játszunk majd a Vitruvius-tanulmánnyal is a koreográfiákban, és azt is megpróbáljuk megfejteni, ki volt a Mona Lisa modellje” 

A darab két főszereplője a fiatal és az idős Leonardo. A fiatal igazi karrierista, aki főúri udvarokban hajszolja a jólétet és elismerést, miközben tehetsége félig befejezett műveivel együtt porosodik.  Az idős Leonardo ennek az életstílusnak tart tükröt. Az idős mestert az ExperiDance egyik alapítója és nagy visszatérője, Boda János táncművész alakítja. „Az egyik központi motívum Leonardónak a hithez, konkrétan Jézus Krisztushoz való viszonya” – mondja Román Sándor. „A mester életrajzából kiderül, hogy finoman szólva sem a Tízparancsolat értékei szerint élt. Ugyanakkor életét mégis meghatározta a vallásos-keresztény dimenzió” – teszi hozzá. A darab megrázó fordulattal végződik: Leonardo híres művének, Az utolsó vacsorának befejezésekor szembesül saját eltékozolt zsenialitásával. De van-e számára megváltás?

2015. május 24, 15.00
2015. május 24, 19.00
2015. június 14, 15.00
2015. június 14, 19.00 
2015. július 23, 19.00
2015. augusztus 11, 19.00

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos