Ugrás a fő tartalomra

Bekopogtunk a Szomszédokhoz! Interjú az alapítókkal


A Szomszédok formáció története 2008-ra nyúlik vissza, amikor Andrejszki Tamás (ének, gitár) és Kovács Dani (elektromos gitár) akusztik duóként örömzenélésbe kezdett. A srácok időközben kitörtek a nappaliból és mára igazi rock zenekarrá formálódtak Berczi Benjáminnal (dob), Haraszti Ádámmal (billentyűk), valamint Sillye Gáborral (basszusgitár).

Mikor ismertétek meg egymást? 

Toma: Legelőször még gyerekként, 2004-ben találkoztunk, a Regnum Marianum katolikus közösség egyik táborban. A vezetők közös szobába osztottak be minket.
Dani: Már a legelső témánk is zenével kapcsolatos volt, ugyanis mikor Toma bemutatkozott, én rögtön fennakadtam a vezetéknevén. Kiderült, hogy édesapja gyerekkorom egyik kedvenc előadójának gitárosa volt.
Toma: Danit ez teljesen sokkolta, emlékszem, egész hétvégén ez volt a téma. Már nagyon untam a végére. (nevet)
Dani: Tulajdonképpen Toma apukája volt az első szólógitáros, akit élőben zenélni láttam a színpadon!


2008-ban kezdtetek el együtt zenélni. Kinek a fejéből pattant ki a banda ötlete? 

Dani: A tábor után sokáig nem találkoztunk, mígnem 2008-ban úgy alakult, hogy drága szüleim vettek egy lakást, mint később kiderült, pont a Tomáéké mellett. Véletlenül lettünk tehát szomszédok (ekkor még csak kis betűvel). Ráadásul a kertünk is közös, így egy perc nyugtom sincs. (nevet)
Toma: Én ekkortájt kezdtem el gitározni tanulni, persze csak magamtól. Dani már régóta zenélt, az első hónapokban egész délutánokat "jammeltünk" át hol az én, hol az ő nappalijában. Próbáltam jó sorrendbe rakni azt a három akkordot, amit tudtam.
Dani: Aztán ez a három akkord kibővült négyre, és ekkor Toma úgy érezte, hogy ez már elég az első dalához.
Toma: Persze, ehhez kellett ihlet is, ami természetesen egy be nem teljesült szerelem volt, tehát az első dalom igencsak depressziósra sikeredett. A családom nagyon megijedt, ezért gyorsan írtam egy másodikat is, ami inkább vicces lett, mint komoly. A Szétesem arról szól, hogy a szervezetem mennyire nem bírja az alkoholt.
Dani: Toma ezután rengeteg számot írt, de igazából ekkor még nem gondolkodtunk zenekarban.
Toma: Egészen 2009 őszéig, amikor is egy újabb regnumi táborozás kapcsán felkértek minket, hogy adjunk egy koncertet a záróesten.
Dani: Igazából, ez egy ugyanolyan tábor volt, mint ahol korábban megismerkedtünk, de ide már szervezőként mentünk, tehát picit magunkat kértük fel. Ha jól emlékszem, a mi ötletünk is volt, hogy milyen jó lenne csinálni egy koncertet a többieknek.
Toma: Szóval írtunk egy baromi hosszú setlistet, ekkor még főleg magyar slágerekkel, és csak egy-két saját szerzeménnyel. Dani elhívta a kőbányais zenészbarátait, hogy kísérjenek minket. Adtunk egy 2 és fél órás koncertet, nagyon nagy buli volt!
Dani: Nem is tudom, mikor jött a Szomszédok név. Az biztos, hogy eddig sose szerveztünk magunknak semmit, mindig csak akkor álltunk össze alkalmi felállásban, ha kaptunk egy felkérést. Ezen szeretnénk változtatni az idén.
Toma: Szeretnénk igazi zenekarrá válni, rendszeresen koncertezni, folyamatosan alkotni. Hivatalosan tehát csak most fogunk megalakulni.


Áprilisban megjelenik az első lemezetek. Miként születnek a dalok? Hogy állnak a munkálatok? 

Toma: A lemez készen van, május 15-én mutatjuk be az Iskolában! Mivel bemutatkozó albumról van szó, a Beköltözés címet adtuk neki. A lemezbemutatóig kétnaponta töltjük fel a dalokat YouTube csatornánkra. Az egyik számhoz klipet is forgattunk a múlthéten, ezt be is mutatjuk még a buli előtt. Május 15-től pedig lemez formájában is kapható lesz az album. 
Dani: A dalokat alapvetően Toma írta egy szál gitárral, a hangszerelést és a felvételeket pedig én csináltam. A következő lemezt viszont szeretnénk már a zenekarral együtt kitalálni, kidolgozni. 
Toma: Igen, ugyanis az idei év másik nagy változása, hogy megtaláltuk magunk mellé az elkötelezett zenésztársakat: Benit (dob), Gábort (basszusgitár) és Ádámot (billentyűk). Az elmúlt években általában "csak" rengumos programokon léptünk fel, ezek főként zártkörű bulik voltak, ahol szinte mindenkit ismertünk, tulajdonképpen a barátainknak zenéltünk. 
Dani: A lemez elkészülésével viszont szeretnénk eljutni olyan emberekhez is, akik nem feltétlenül ismernek minket személyesen. Kíváncsiak vagyunk az elfogulatlan véleményekre, kritikákra.


Beszélgető partner: Nikkk

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos