Király Viktor pozitív kezdeményezésnek tartja a Nagy Civil Futást

Sztárok kampányolnak amellett, hogy az emberek adójuk 1%-át ajánlják fel civil szervezeteknek. Április 26-án rendezik meg az emberi jogi civil szervezetek által életre hívott Nagy Civil Futás jótékonysági futóversenyt a szentendrei Skanzenben. Az ingyenes esemény arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az adó 1% felajánlásával bárki támogathatja a civil szervezetek munkáját és az általuk képviselt ügyeket. Az eseményen ott lesz Király Viktor, D.Tóth Kriszta, Hajós András, Till Attila, valamint Weisz Fanni is.


Az 5K futás útvonala a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén, mesés tájakon halad végig: szőlőskertek, pincék, malmok, kovácsműhelyek és kis házikók között, pajtákon keresztül. A terep változatos, a talaj leginkább gyep, ami nem teljesen egyenletes. A futás minden korosztály számára teljesíthető, nincs szintidő, A szervezők szívesen látják azokat is, akik akár sétálva vagy pusztán jelenlétükkel szeretnék felhívni az adó 1 százalékra a figyelmet! Az esemény közös bemelegítéssel indul, majd 11 órakor rajtol a futóverseny. Délután további izgalmas családi programokkal várják az érdeklődőket, lesz Gerilla Jóga, közös piknikezés a helyszínre kitelepült civil szervezetekkel, fellép a Rutkai Bori Banda valamint számos érdekességgel szolgálnak a Skanzen helyszínei is (játékudvar, perecsütő, gyöngyfűzés, gyertyamártás, ostorkészítés, boszorkánykonyha, falusi iskola stb.).

A regisztrált futók ingyenesen vehetnek részt a programokon, és az egész napot a Skanzenben tölthetik. A regisztrációra itt van lehetőség: www.nagycivilfutas.hu 

A regisztrált futók családtagjainak és kísérőiknek 500 Ft-os belépőt kell váltaniuk a helyszínen, mely levásárolható a Skanzen területén. 


A Nagy Civil Futás a “Tudtad-e?” civil kommunikációs kampány záróeseménye, mely a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. A kampány számos fontos társadalmi kérdést, jogi szabályozást és azok következményeit teszi érthetőbbé és a mindennapi tudás részévé. Olyan témákat közvetít közérthetően, melyekkel az emberek akár nap mint nap találkozhatnak: menekültkérdés, a hajléktalan emberek és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A Nagy Civil Futás a szervezők szándéka szerint hagyományteremtő rendezvény lesz. Évről évre fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a legkisebb, pár száz vagy pár ezer forintos felajánlások is számítanak, az adó 1 százalékáról rendelkezni egyszerű, és nem kerül semmibe. Ennek ellenére sokan elmulasztják, a civil szervezetek pedig minden évben milliárdoktól esnek el emiatt. Ha bármilyen módon nem figyelnek az emberek az alapvető emberi jogokra, akkor ezek a szervezetek megteszik, ezért szükség van rájuk. A rákos gyermekeket támogatom, illetve bármit, ami gyerekekkel kapcsolatos, de az emberi jogi munka is olyan értelemben szimpatikus, hogy tud segíteni embereken. Nagyon pozitív dolognak tartom a Nagy Civil Futást és bármilyen rendezvényt, ami felhívja a figyelmet fontos ügyekre, ezek a megmozdulások sok nézőt hoznak, és nagyon hasznosak. 

"Ha bármilyen módon nem figyelnek az emberek az alapvető emberi jogokra, akkor ezek a szervezetek megteszik, ezért szükség van rájuk. A rákos gyermekeket támogatom, illetve bármit, ami gyerekekkel kapcsolatos, de az emberi jogi munka is olyan értelemben szimpatikus, hogy tud segíteni embereken. Nagyon pozitív dolognak tartom a Nagy Civil Futást és bármilyen rendezvényt, ami felhívja a figyelmet fontos ügyekre, ezek a megmozdulások sok nézőt hoznak, és nagyon hasznosak." - mondta el Király Viktor a kezdeményezés kapcsán.