Ugrás a fő tartalomra

Szoros kapcsolat a mulatozás és a művészet között

Mi köze Mengelének Hófehérkéhez? Egyszeri, rendhagyó felolvasó- és szerzői estek, könyvbemutatók, koncertek, slam poetry és több tucatnyi más, kihagyhatatlan program során - egyebek mellett - ezekre is választ kapunk a Margó Irodalmi Fesztiválon június 3-7. között.

Tizedik alkalommal adták át az Aegon-díjat tavasszal, ennek örömére a Margón ünnepelnek a díjazottak: az idei győztes, Péterfy Gergely szerzői esten vezeti be az olvasókat a Kitömött barbár titkaiba, a Dumaszínházban A sántakutya - Igazmondó monológok keretében öt nyertes, Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Péterfy Gergely és Spiró György mesél alkotásról, válságról és sikerről, fordulópontokról, döntésekről és választásokról. A Margón mutatják be a 10 nyertesről készült szubjektív portréfilm-füzért Kortárs körsvenk címmel. A legnépszerűbb lengyel irodalmi műfaj, a tényirodalom képviselőinek legjava is érkezik a fesztiválra, a Lengyel Intézettel közös szervezésben. A Margó vendége a tényirodalom két fiatal képviselője, a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Katarzyna Brejwo, Grzegorz Szymanik és Lidia Ostałowska, akinek ekkor mutajták be Akvarellek című megrázó holokauszttörténetét, amiből megtudhatjuk, mi köze Mengelének Hófehérkéhez. 


Szcenírozott irodalmi estek
Dékány Dávid a Darwin Motelbe kalauzol, Hevesi Judittal végigkönnyezhetjük a Hálátlanok búcsúját, Sirokai Mátyás pedig - a beat tanúi után - ezúttal A káprázatbeliekhez írt verseket. A dél-kaliforniai kisvárosokat, a nyomorultak erdejét és a végtelen űrt Hencz Péter zenéje idézi meg. A versen kívül nincsen életem: a vers vagyok” - írta a tizenöt éve elhunyt nagy ká-európai költőnk, Petri György. Az est kísérletet tesz az életmű kiemelt verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására egy nagyszabású zenés költői eseményen, Erdős Virág, Győrffy Kata, Horváth Kristóf, Kemény István, Kemény Lili, Kukorelly Endre, Simon Márton, Závada Péter, valamint a Bob és Bobék Orchestra közreműködésével. A hét főbűn nyomába ered hét író a József Attila Körrel közös szervezésben megvalósuló Hetedik című programban. A főbűnöket Babiczky Tibor, Baráth Katalin, Farkas Tiborc, Kiss Noémi, Kolozsi László, Mán-Várhegyi Réka és Totth Benedek írják meg. Az Irodalom Éjszakáján 22 író lép fel a város különböző pontjain, többek között D. Tóth Kriszta, Kollár-Klemencz László, Kötter, Tamás Nádasdy Ádám és Ugron Zsolna.

Szerzői estek: Bodor, Dragomán, Spiró, Térey, Totth
Az idei Margón Dragomán György zenenovelláiból is kapunk ízelítőt, és Térey János az ősszel megjelenő, A legkisebb jégkorszak című könyvéből olvas fel, Bodor Ádámmal pedig képzelt és valóságos helyekről beszélget Szegő János. Spiró György Diavolina című új regényéről Nyáry Krisztián beszélget az íróval, Totth Benedek Holtverseny című sikerkönyvéről és az abból készülő filmforgatókönyvről is mesél. A Karafiáth Orsolya él című műsorban költészet, zene és tánc találkozik a Takáts Eszter Beat Band és Góbi Rita közreműködésével. 


Rendhagyó együttműködések: Palya Bea, Harcsa Veronika, Rájátszás 
Bennem a nő címmel egyszeri verses koncerttel jelentkezik zenekarával Palya Bea, dalaival ezúttal három slammer, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi és Simon Márton felesel. A Margóról 5 éve indult Rájátszás új felállásban lép színpadra: Korbucz Sonya, Nagy István, Szabó Benedek és Vitáris Iván a zenészeket, Áfra János, Fehér Renátó és Kemény Zsófi a költőket erősítik. A Wonderland című regény főhőse, Ádám gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz: könyvbemutató, koncert, slam. Fellép az Irie Maffia gitárosa, Szekér Ádám frissen alakult zenekara, az In Wonderland, Színész Bob slammel, Péczeli Dóra pedig kérdez. A fesztivált a Bin Jip énekese, Harcsa Veronika zárja, aki 20. századi magyar költők verseit adja elő jazz kísérettel és Térey János vendégszereplésével.

Megjegyzések

Népszerűek

Az ikerlélek szerelemről mesél SABINA új klipje

Klip formájában megjelent a magyar underground és pop szakmában zongoristaként, zeneszerzőként és énekesnőként is ismert fiatal lány, SABINA lemezének második száma, a Veled.

„A Csodák után egy egészen más világot teremtettünk. A mondanivalója hasonlóan mély, viszont a hangszerelésben egy erőteljesebb hangulatot hoztunk. Az akusztikus zongora és vonósok mellé berobbant a fesztivál electro érzés is. Ez a kettősség alapvetően benne van a zenekarban. Mindig vegyítjük az akusztikus hangszereket az elektronikus világgal.” – árulta el Sabina, aki a zenén ismét Kéri Kolossal és Mr. Joekerrel dolgozott együtt, akárcsak a Csodák esetében. A szövegért pedig Wagner Emillel közösen felelnek.  „Az ikerlélek szerelemről szól a dal. Ezek a szerelmek fent megköttetnek, mielőtt itt lent is megtapasztalnák pár tagjai. Ritka ez és sokan nem is értik, élik meg. Ezek az energiák mindenen túlmutatnak, mindent meggyógyítanak.” tette hozzá az előadó.

A klipet a Vidám Színpad mozitermében forgatta le egy ige…

YESYES x YellLow közös dallal köszönti az őszt!

Az immáron nemzetközi hírnévre törő yesyes zenekar első külföldi kollaborációjával jelentkezik. A bukaresti electro-pop zenekarral, a YellLow-val közösen alkotott Sun Goes Down című dallal nyújtanak varázslatos élményt, melyben egy egészen új hangzásvilág bontakozik ki!
A dal létrejöttét, valamint a környező országok felé való nyitást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A banda a nyár folyamán több erdélyi fesztiválon is felléphetett, kiemelve a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom fesztivált, amelynek a himnuszát is a fiúk írhatták.
A yesyes és a YellLow első közös dala D3STINY hangszerelésével és Halász Péter által megálmodott dalszöveggel lett igazán teljes.
”Nem egy átlagos szerelmes dal, egy párkapcsolatról szól, ami működésképtelen és ez mind a két fél számára világos, viszont sokáig nem akarták ezt belátni, és a mai napig reménykednek benne, hogy ez egyszer megváltozhat.„ -mesélte Peti.

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …