Ugrás a fő tartalomra

Így láttuk a III. Kürtőskalács Fesztivált!

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kürtőskalács Fesztivál. Eddig mindhárom rendezvényen jártunk, és garantált, hogy jövőre sem fogjuk kihagyni!

Ennek egyik oka, hogy a kürtőskalács hagyományos, faszénen sütésével, valamint az édesség 200 éves történetének, és elkészítési módjainak megismertetésével többek között a magyar tradíciókat kívánják ápolni a szervezők. Ráadásul mi nem csak nyáron, de ősszel, és télen is szeretünk a szabadban feltöltődni, és ezekhez a hidegebb évszakokhoz bizony a forralt bor mellett hozzátartozik a kürtőskalács is. A másik érvünk, hogy minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb programok várnak ránk a rendezvény keretein belül.


Az első napra főleg a koncertek miatt érkeztünk a Vajdahunyad várához, hiszen tavaly ugyanezen az eseményen búcsúzott el közönségétől az Indygo zenekar. A formációtól korábban elgondolkodtató; ám ironikus, vicces szövegű dalokat kaptunk, amelyek mellé időközben születtek komolyabbak is. A tagok úgy gondolták, hogy a két irány nem keverhető ugyanazon produkció alatt, így új névvel szerették volna folytatni a közös zenélést. A srácok az eltelt egy év során azonban sokat gondolkodtak, és végül úgy döntöttek, hogy megújulva ugyan, de változatlan tagokkal és az Indygo névvel szórakoztatják tovább a nagyérdeműt a jövőben is. Nos, állítjuk, hogy a lendületből mit sem vesztettek a srácok, valamint szerencsére nagy erősségük (vagyis, hogy a csapat minden tagja külön-külön is vérprofin szólal meg a saját hangszerén, hát még együtt…) továbbra is pont ugyanakkora hangsúlyt kap, mint maguk a szövegek. A visszatérő bulijukon olyan már ismert dalokat hallhattunk, mint a Hangya, a Kobold, a Medve, az Illemtan, az Instant Halleluja, a Vámpír, a Hős, vagy éppen a Paradicsomszínű naplemente. Persze kaptunk új szerzeményeket is, mint például a Sziget, vagy a Nem vagyok beléd szerelmes, valamint a koncert végén felcsendült a fesztivál hivatalos száma, a Kürtős Rege is. Bár az idő kifejezetten hidegre fordult, a srácok szerencsére kellőképpen felmelegítették a zeneszerető szíveket. Hozzánk például a fellépés során több olyan ember is odajött, akik korábban nem találkoztak a formációval, és megkérdezték, hogy mi a zenekar neve. Hát, jelentjük: továbbra is Indygo… 
Őket a Maszkura és a Tücsökraj követte a színpadon. A cilinderes énekes egyedi megjelenésében, az önkifejező dalokban, és a leginkább soul-funk stílusú muzsikákban összességében kellemesen csalódtunk.

A második napon részt vettünk a Nagy Közös Sütésen. Mindig érdekes élmény látni, ahogy a családok, és a barátok nem félnek megismerkedni együtt valami új dologgal. A társaság igazán kellemes volt, és bebizonyosodott, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki megtanulhatja a kürtőskalács készítés csínját-bínját, különösen, hogy a Vitézkürtős kollégái egyből otteremnek, ha valahol elkél egy kis segítség. Ebben az évben ráadásul a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége) számára is lehetett adományozni (a regisztrációs díjjal, valamint a felajánlott kürtőskalácsokkal egyaránt). A délután folyamán meghallgattuk Janicsák Vecát is, aki közel háromnegyed órás koncertjével, várandós pocakjával, kicsit szétszórt, de annál kedvesebb személyével pillanatok alatt mosolyt csalt az arcunkra. Veca műsora leginkább saját számokból áll, tőle legjobban a Könnyek az esőben (az esőt szerencsére megúsztuk!), a Labirintus, és a Mennyit adsz a lelkemért dalokat szerettük.


És hogy miért ajánljuk még ezt a fesztivált? Mert a kiemelt programok között sem unatkoznak a résztvevők, mivel van itt például Gyermekliget, interaktív játékok, és Csináld magad! kézműves foglalkozás is. Ha tehát az égiek jövőre sem fokozzák a szervezők munkáját egy jó időjárással, akkor is érdemes kilátogatnotok, hiszen garantáltan feltöltődtök majd energiával!Írta: Nikkk
Fotók: Andi

A cikk újraközlése csak linkelt forrásmegjelöléssel lehetséges!

Megjegyzések

Népszerűek

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Relatív lett Deego új zenéje! I Beszélgettünk

Odamondós tartalmat hozott Relatív című számával Deego. A dalt Kool Kaskoval közösen hozták össze, de a rapper nem pihen, kisebb' adagnyi zenét rejteget a Bunkerben, amelyekkel még az év során megörvendezteti közönségét.
nikiahatos: Honnan jött a Relatív ötlete? Miért pont Kasko? Deego:A dalok általában teljesen random születnek, elég sok alapzenét készítek mostanában. Amikor ezt a dalt megcsináltam, egyből írtam rá szöveget. Odamondósabb, morcosabb nóta lett, de ezeket is ugyanúgy szeretem, mint a könnyedebb, vagy éppen érzelmesebb tartalmú dalokat. Kaskoval nagyon szeretek együtt dolgozni, jól megértjük egymást, hasonló munkatempót diktálunk, ami azért is fontos nekem, mert nem kell heteket várnom egy scratchre, hanem pár napon belül meg is kapom tőle. A Deego fellépéseken is Kasko dobja alám az alapokat, megvan az összhang köztünk, jól működünk együtt.
nikiahatos: Azt mondtad sok alapzenét csináltál. Mivel készülsz még mostanság a Bunkerben? Deego:Nagyon sok új Deego dalt írta…

Fonogram 2019: Átadták a díjakat I Interjú

Az elmúlt évek legizgalmasabb Fonogram-díjátadójára került sor április 4-én este a MAHASZ, azaz a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége szervezésében. A rangos szakmai díjjal a tavalyi év legjobb albumait és hangfelvételeit ismerték el, ezenkívül pedig különleges és páratlan színpadi produkciókat láthattunk a helyszínen és az online közvetítésben egyaránt.
A Fonogram - Magyar Zenei Díj néven immár tizenötödik életévébe lépő rangos szakmai esemény tiszteletére egy estére FonogRaM Colosseummá változott a RaM. A 18 zenei kategória díjazottjait az est két csodálatos háziasszonya, Dallos Bogi, valamint a reflektorfénybe e jeles alkalomból visszatérő Kiss Ramóna szólította színpadra.
A szűk körű, 5-5 fős bizottságokból kialakult 25 fős zsűri döntött a benevezett albumok és hangfelvételek jelöléséről, majd pedig győzelméről. A szakmai elismerések mellett idén visszatért az év hangfelvétele kategória, ezúttal a hivatalos magyar slágerlisták közreműködésével #azévslágere néven, egy rendk…