Ugrás a fő tartalomra

Így láttuk a III. Kürtőskalács Fesztivált!

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Kürtőskalács Fesztivál. Eddig mindhárom rendezvényen jártunk, és garantált, hogy jövőre sem fogjuk kihagyni!

Ennek egyik oka, hogy a kürtőskalács hagyományos, faszénen sütésével, valamint az édesség 200 éves történetének, és elkészítési módjainak megismertetésével többek között a magyar tradíciókat kívánják ápolni a szervezők. Ráadásul mi nem csak nyáron, de ősszel, és télen is szeretünk a szabadban feltöltődni, és ezekhez a hidegebb évszakokhoz bizony a forralt bor mellett hozzátartozik a kürtőskalács is. A másik érvünk, hogy minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb programok várnak ránk a rendezvény keretein belül.


Az első napra főleg a koncertek miatt érkeztünk a Vajdahunyad várához, hiszen tavaly ugyanezen az eseményen búcsúzott el közönségétől az Indygo zenekar. A formációtól korábban elgondolkodtató; ám ironikus, vicces szövegű dalokat kaptunk, amelyek mellé időközben születtek komolyabbak is. A tagok úgy gondolták, hogy a két irány nem keverhető ugyanazon produkció alatt, így új névvel szerették volna folytatni a közös zenélést. A srácok az eltelt egy év során azonban sokat gondolkodtak, és végül úgy döntöttek, hogy megújulva ugyan, de változatlan tagokkal és az Indygo névvel szórakoztatják tovább a nagyérdeműt a jövőben is. Nos, állítjuk, hogy a lendületből mit sem vesztettek a srácok, valamint szerencsére nagy erősségük (vagyis, hogy a csapat minden tagja külön-külön is vérprofin szólal meg a saját hangszerén, hát még együtt…) továbbra is pont ugyanakkora hangsúlyt kap, mint maguk a szövegek. A visszatérő bulijukon olyan már ismert dalokat hallhattunk, mint a Hangya, a Kobold, a Medve, az Illemtan, az Instant Halleluja, a Vámpír, a Hős, vagy éppen a Paradicsomszínű naplemente. Persze kaptunk új szerzeményeket is, mint például a Sziget, vagy a Nem vagyok beléd szerelmes, valamint a koncert végén felcsendült a fesztivál hivatalos száma, a Kürtős Rege is. Bár az idő kifejezetten hidegre fordult, a srácok szerencsére kellőképpen felmelegítették a zeneszerető szíveket. Hozzánk például a fellépés során több olyan ember is odajött, akik korábban nem találkoztak a formációval, és megkérdezték, hogy mi a zenekar neve. Hát, jelentjük: továbbra is Indygo… 
Őket a Maszkura és a Tücsökraj követte a színpadon. A cilinderes énekes egyedi megjelenésében, az önkifejező dalokban, és a leginkább soul-funk stílusú muzsikákban összességében kellemesen csalódtunk.

A második napon részt vettünk a Nagy Közös Sütésen. Mindig érdekes élmény látni, ahogy a családok, és a barátok nem félnek megismerkedni együtt valami új dologgal. A társaság igazán kellemes volt, és bebizonyosodott, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki megtanulhatja a kürtőskalács készítés csínját-bínját, különösen, hogy a Vitézkürtős kollégái egyből otteremnek, ha valahol elkél egy kis segítség. Ebben az évben ráadásul a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége) számára is lehetett adományozni (a regisztrációs díjjal, valamint a felajánlott kürtőskalácsokkal egyaránt). A délután folyamán meghallgattuk Janicsák Vecát is, aki közel háromnegyed órás koncertjével, várandós pocakjával, kicsit szétszórt, de annál kedvesebb személyével pillanatok alatt mosolyt csalt az arcunkra. Veca műsora leginkább saját számokból áll, tőle legjobban a Könnyek az esőben (az esőt szerencsére megúsztuk!), a Labirintus, és a Mennyit adsz a lelkemért dalokat szerettük.


És hogy miért ajánljuk még ezt a fesztivált? Mert a kiemelt programok között sem unatkoznak a résztvevők, mivel van itt például Gyermekliget, interaktív játékok, és Csináld magad! kézműves foglalkozás is. Ha tehát az égiek jövőre sem fokozzák a szervezők munkáját egy jó időjárással, akkor is érdemes kilátogatnotok, hiszen garantáltan feltöltődtök majd energiával!Írta: Nikkk
Fotók: Andi

A cikk újraközlése csak linkelt forrásmegjelöléssel lehetséges!

Megjegyzések

Népszerűek

Best of 2018: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, igazán jól összerakott, harmonikus énekesnők nem csak zenei munkásságuknak, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. Már megjelenésükkel sugallnak valamit a közönség felé, és nagyon fontos, hogy kinézetük harmonizáljon zenéjükkel. 2018-ban számunkra az alábbi öt rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő.
MissMood Mező Dorottya, avagy MissMood aztán tudja, hogy mitől izzik a levegő. Az előadóra még 2014-ben figyeltem fel, amikor dalokkal (Umbrella cover, Méreg, Baba, stb) rukkolt elő a legnagyobb videómegosztón, Dóri azóta pedig makeup felvételeket is készít. Az azonban kétségtelen, hogy igazi rivaldafényt Rico mellett kapta meg. Missmood stílusa egyszerre vagány és iszonyatosan nőies. Visszatérő elemek: A piros és a fekete színek, a hosszú szárú csizmák, és a crop topok dzsekikkel való keverése.
Nagyváradi Nelli
A tökéletes alakú Nagyváradi Nelli immáron három éve jelent számomra inspirációt. Az ő összeállításai soha nem unalmasak, iszonyat…

Best of 2018: Ezek a dalok pörögtek a legtöbbet

Egy izgalmas dal gyógyító hatással van fájó lelkünkre, jó kedvünket pedig bármikor képes még tovább fokozni. Idén is kaptunk mindenfélét a magyar zenei élet képviselőitől és bár nem volt könnyű dolgom, összeállításomban a 2018-as esztendő általam legtöbbször pörgetett számait hozom most el nektek. 
1. JETLAG: Emlékbe Októberben ismét egy többrétű, ugyanakkor fülbemászó, életigenlő nótával jött elő a Jetlag. Az Emlékbe elsőre szerelmes nótának tűnhet, de Tamás ezzel a dallal búcsúzik egykori önromboló énjétől, életstílusától, amit nemrég nagy bátorsággal, őszinteséggel vállalt fel. Azóta nem volt olyan buli, ahol ne pörgettük volna. Nagyon húz magával. Zseniál!

2. Follow The Flow: Nem tudja senki
Bár eddig sem volt ok panaszra, de 2018-ban a Follow The Flow srácait igencsak jó irányba vitte az a bizonyos áramlat. Új frontemberükkel, Szakács Gergővel (Sounda) nem tudott félrenyúlni a FuraCsé - BLR páros. A Nem tudja senki az a tartalmas, értelmes szerzemény, aminek szövegével igen könnyű …

Mindent újratanult Kollányi Zsuzsi! Mini interjú

Kollányi Zsuzsi a Pilvakeren, és Majka zenekaros formációján kívül két éve saját, szólódalokkal is bizonyít. Az énekeső tavaly nyár végén ikreknek adott életet, így természetesen a család került az első helyre. Zsuzsi ismét Lotfi Begivel (korábban: Valahonnan, Elég lesz), valamint Bartalos Jenővel (korábban: Valahonnan) dolgozott együtt, de csatlakozott a trióhoz a karcos hangú Kowa is. Az Eszembe jutottál egy snittes, zseniális klipjét pedig Indiánnak (Galler András) köszönhetjük. Mini interjú Kollányi Zsuzsival.
nikiahatos: Bolond a férfi és őrült a nő? Kollányi Zsuzsi: Igen! Mind azok vagyunk, nem? nikiahatos:Szemmel láthatóan boldog pár kapcsolatban élsz ikreid édesapjával. Így gondolom, hogy az Eszembe jutottál üzenetével, dalszövegével leginkább a múltban tudtál azonosulni. Zsuzsi: Igen, alapvetően nem most jellemzi az életem ez a szöveg, de azt hiszem, mindenki átél egy ehhez hasonló érzelmi, belső viaskodást a szerelem terén. nikiahatos: Ismét Lotfi Begivel és Bartalos Jenővel dolg…