Ugrás a fő tartalomra

Jön a V. Márton napi Borfesztivál

Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8 között – a Gellért Szállóba, ahol nem mindennapi kínálatban lesz részünk. A „nulladik” nap – különc módon – a sör körül forog, kultúrtörténeti érdekességekkel valamint skót és magyar sörös ételekkel, a többi napokon a kortárs gasztronómia legjobb éttermeiből érkeznek séfek valamint itt kóstolható – a világon először – a Pekingi liba és a Liba Sushi, Wong mester és Maki Chef tálalásában. És lesz még megannyi kulináris kalandtúra, amikre érdemes mihamarabb jegyet venni, mert már több programra elfogytak a belépők.


A Márton- napi Borfesztivál igazi ízorgiával készül idén, újragondolt ételekkel és programokkal valamint egy gasztrotörténeti szenzációval. Csütörtökön, a nulladik napon, egyből egy meglepő fordulattal nyit a fesztivál: a „sörre bor” bölcsessége alapján sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul a „bemelegítés”, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatjuk végig. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhetünk a villánkra, a (sör)hab a tortán pedig a mogyorómousse-os fekete sör pite lesz. Az ízek összecsapása előtt azonban alapos kiképzést kaphatunk Katona Csaba történész sörkurzusán, ahol hatféle sörbe „nevethetünk” bele a történész stand up comedy-vel is felérő előadásán.

Az 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készít ízletes „ódát” egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepelnek, mint a frissítő citromverebénás libamáj, a zöldkorianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta. A fogásokat pedig a VinCE Magazin főszerkesztője által ajánlott borokkal lehet leöblíteni.

Nem csak kóstolni ér a különféle fűszer és étel kompozíciókat, a Fűszerkurzus keretében most azt is megtudhatjuk, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. A mesterkurzus előadói között van Ambrus Lajos, aki a novemberben megjelenő Magyar konyha magazin Fűszerkönyvének szerzője, segítségével a tradicionális és újhullámos hazai fűszereket fedezhetjük fel, Herczeg Ágnes borszakértő a fűszerek és a borok párosításáról beszél. Pénteken Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán a fűszerek gyakorlati használatát sajátíthatjuk el, míg szombaton Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és az Onyx F&B igazgatójának falatkáit ízlelhetjük meg.

Az igazi világszenzációt azonban a vasárnapi brunch menüje jelenti: a Márton napi terülj-terülj asztalkámon debütál a világon elsőként a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba sushija, és a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása. Közkívánatra pedig a pekingi libát a pénteki és szombati fesztiválnapokon is megkóstolhatjuk.

Elkapkodták már a jegyeket a Gellért „specialitása”, a Lakosztályétterm idei kínálatára, ahol első nap a kelet varázsait idézik meg, másnap a húszas évek Amerikájába repítenek Héjja László, a Gellért mesterszakácsának ételkompozíciói. Nem csak ezekért a gasztronómiai kalandokért érdemes ellátogatni az eseményre, hanem a borokért is! Pénteken a Bor és Piac válogatásában olyan kézműves borászatok, vidéki gyöngyszemek érkeznek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon. Szombaton a Bortársaság válogat, a legnagyobb neveket és legkiválóbb borokat felsorakoztatva a kiállítók között. A korlátlan bor- és pálinkakóstolás mellé mindkét nap gasztro kiállítók is csatlakoznak. Ott lesz az Aranyszarvas, a Bükki Sajt és a mára már fogalommá vált Zing Burger.

Mindkét nap lesz After Party is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi koncert, utána pedig DJ Garami szórakoztatja a nagyérdeműt, szombat estére pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound DJ Set. Az After party alatt az ország egyik legfelkapottabb helye, a DiVino Borbár várja a vendégeket. Belépő a sörkurzusra 3.490 Ft, a 4-fogásos skót-magyar sörvacsora, belépéssel a sörkurzusra 6.990 Ft. Egynapos belépő a fesztiválra és az after partyra, korlátlan kóstolással és kóstolópohárral 5.990 Ft, mindez az 5 fűszer-5 étterem borvacsorával kiegészülve 12.990 Ft. A lakosztályétteremre pedig már nem lehet jegyet kapni.

A borfesztivál telekommunikációs partnere a Vodafone.

Megjegyzések

Népszerűek

"Ha nem is annyira jó, akkor is beleszeretünk" I Ilyen volt a STRAND fesztivál 2019-ben

Az összes fesztivál közül a STRAND az, amin a legtöbbször buliztam, dolgoztam mindeddig. Izgalmas programok, remek helyszín, nem túlzottan elrugaszkodott árszínvonal. Idén az utolsó napon vettem részt, így egy röpke időre találkozhattam a kedvenc szerzőmmel, Molnár Tamással (JETLAG), valamint olyan hiphop próféták beszélgetését is hallhattam a Songlanden, mint a Hősök és TKYD. Csekkoljátok a Zamárdin forgott anyagot!

Az Akváriumban debütált a JETLAG új száma

Tegnap este az Akváriumban adott fergeteges bulit a Bermuda és a JETLAG. A Bermuda tavaly a WellHello társaságában végigturnézta a szezont és bizony idén sem fognak unatkozni a srácok.  Felcser Máté formációja ezen az estén adta elő először élőben a Dőlj belém című számukat, ami alig pár hete jelent meg. A repertoárt a már jól ismert Bermuda slágerek mellett a most készülő új album dalai adták ki.

De tegnap debütált a JETLAG JumoDaddyvel közös friss és ropogós szerzeménye is, ami számomra igencsak slágerszagú. Molnár Tomiéktól ismét látványos, pörgős műsort kaptunk. Színpadra lépett például Marge (Égen át), illetve Eckü is, akivel a2018-as Strand Fesztivál Official himnuszát, avagy az Ami itt történik, itt is maradot adták elő közösen.






Szöveg: nikiahatos Fotók: Nesy

Az újrakezdés gondolatával játszik Héjja Krisztián legújabb száma

Héjja Krisztián gimnáziumi tanulmányainak utolsó évében kezdett el zenélni. Egy osztálytársa gitározott, az iskolában eljátszotta az akkori nagy slágereket, és Krisztiánnak nagyon megtetszett, hogy egyetlen hangszer így összehozta az embereket. Ekkor határozta el, hogy ő is zenélni kezd, egy év gyakorlás után pedig saját zenekara lett. Krisztián napjai azóta nem telnek el muzsikálás nélkül, aminek meg is van az eredménye.
Az előadó ugyanis előjött harmadik számával, az Újrakezdhetnénkkel. A dal egyszerű, mégis kellőképpen ütős. „Fehér Hollóval sikerült megvalósítani mindazt, amit én kigondoltam. A közös munka során éreztük, hogy ehhez a dalhoz szükségünk van egy karakteres női harangra is. Holló ajánlotta Orsoia-t (Farkas Orsolya), akit én a stúdiófelvételek előtt nem ismertem. Viszont a felvételek során úgy éreztem, mintha mindig is vele zenéltem volna. Furcsa érzés volt, ritkán adatik meg ez a szerencse.” – árulta el Krisztián.
A dalhoz persze klip is forgott, amelyben a fiatalok …