Ugrás a fő tartalomra

Tóth Ádám: Azt szeretném, hogy figyeljünk jobban oda egymásra! Interjú!

Ádám arca sokaknak lehet ismerős, hiszen több televíziós műsorban is láthattuk már bizonyítani, legutóbb például Kállay-Saunders Andrással együtt méretették meg magukat A Dal-ban. A két fiú azonban a Jazzy Pubban adott koncertjük során nyertek meg végleg minket. Tehetségükről indokolatlanul keveset hallunk a médiában, de mi jobb fejek leszünk és kivételt teszünk! Jöjjön hát egy kisebb interjú egy szerzőként is helytálló, sokoldalú gitárossal.


Nikkk: Mesélj magadról egy picit nekünk! Mit tanultál? Mivel foglalkoztál korábban? 

Ádám: Az érettségi után a Szegedi Tudományegyetemre mentem, a Juhász Gyula tanító szakára, majd a Budapesti Komplex SZC Kézművesipari Szakképző Iskolájába kerültem, ahol fényképészként végeztem. A zene folyamatosan jelen volt az életemben körülbelül 13-14 éves korom óta. A szegedi Király Kőnig Péter Zeneiskolában tanultam gitározni, ahol Varga György volt a gitártanárom, aki arról volt híres, hogy nem magyar, hanem latin módszertannal tanított. Kvázi, amikor vizsgázni kellett, nem magyar népdalokat játszottunk, hanem klasszikus dél-amerikai Julio Salvador Sagreras darabokat. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon hasznos volt számomra. 

Nikkk: Mikor érezted először, hogy zenével szeretnél foglalkozni? 

Ádám: A zenével való foglalkozást még a mai napig nem határoztam el! Csak csinálom, amit szeretek, és ezt érzem természetesnek. Hála Istennek.  

Nikkk: Számtalan műsorban láthatott már téged a nagyérdemű (Megasztár, X-Faktor, Gyertek át szombat este, A Dal, stb). Számodra melyik volt a legkiemelkedőbb, és miért? 

Ádám: Mindet imádtam, és imádok is, de ha egyet ki kell emelnem, akkor a Megasztárt mondanám. Nem értünk el a zenekarommal olyan jó helyezést, mégis úgy érzem, hogy az indított el valamit az életemben. Többek között ott találkoztam először Kállay-Saunders Andrással is. Immáron 6 éve. 

Nikkk: Legtöbben talán pont a Kállay-Saunders Band által ismernek, de rendszeresen kíséred Cserpes Laurát, vagy éppen Oláh Gergőt is. Ezek az előadók igencsak különböznek egymástól. Ha csak néhány mondatban mondhatnád el, akkor miért szeretsz velük zenélni? 

Ádám: Nem vagyok olyan régóta ebben a körforgásban, mégis nagyon sok előadóval zenélhettem már, és úgy gondolom, hogy mindenkitől csak tanulni lehetett. Oláh Gergővel is, és Laurával is nagyon jó barátságot ápolunk, megszerettük egymást zeneileg, és emberileg egyaránt. Gergő Roma Soul formációját tulajdonképpen közösen raktuk össze. Ez egy nagyon különleges formáció, már a felállás sem mindennapi. Cajon, akusztikus gitárok, bőgő, és ami érdekessé teszi, hogy beatbox van benne. Laurának pedig írtam egy dalt, ami reméljük hamarosan napvilágot lát. Mind a ketten vérprofik, és ami nagyon fontos, hogy jó emberek is egyben!


Nikkk: Szerzőként is megállod a helyed, dalt írtál például Nagy Ricsinek is. Melyik szerzeményedre vagy a legbüszkébb? Vannak szerzők, akik csak egy steril szobában tudnak alkotni (mindent és mindenkit kizárva), míg, ha másokat éppen egy kocsiban éri az ihlet, akkor ott alkotnak. Te melyik tábort erősíted? 

Ádám: A legbüszkébb talán egy olyan dalra vagyok, ami még meg sem jelent. A szüleimnek írtam, és Istennek szól. Igazán alkotni csak úgy tudok, hogyha egymagam vagyok, de érhet impulzus a bevásárlóközpontban is. Ezeket mind fel szoktam venni, és ha van időm, akkor áthallgatom őket, hogy esetleg később egy dal születhessen belőle. Én azt gondolom, hogy még nagyon a kezdeti pályán vagyok. Több, mint 10 éve foglalkozom zeneszerzéssel, viszont ez idáig csak saját szórakoztatásomra csináltam ezt. A Nagy Ricsinek íródott dalt kifejezetten szeretem, de nagyon büszke vagyok a Who we are című Kállay Saunders Band szerzeményre is, és itt szeretném kiemelni szerzőtársamat, aki egyben hangszerelte is ezeket a számokat, ő Pacsai Márk. Mint mondtam, nem vagyok kollektív zeneszerzés párti, de valahogy Andrással ez mégis működik. Nagyon egymásra találtunk ilyen tekintetben. Nagyon kreatív, és nagyon jó vele együtt dolgozni, bár nem szeretem ezt a szót, mert mi ezt nem munkaként kezeljük. Remélhetőleg még nagyon sok KSB dal jelenik meg a jövőben, amiben majd ott lesz az én kezem nyoma is. 

Nikkk: Az eddigi karrieredben mi volt az a pillanat, amikor annyira örültél az élménynek, hogy alig tudtad elhinni, hogy mindez veled történik? Gondolok itt egy nagyobb fesztivál élményre, az előadó személyére, akivel zenélhettél, stb...

Ádám: Ez egy nagyon jó kérdés. Talán, amikor párbajoztunk a Megasztár 5 színpadán, és kimondták a zenekarunk nevét, hogy mi mehetünk tovább a döntőbe. Akkor körülbelül úgy éreztem magam, mintha az olimpiát nyertem volna. Emlékezetes volt. De például mi játszhattunk -a KSB-vel- Emeli Sandé, és James Arthur előtt is, amikor Magyarországon turnéztak. A világsztároknak van egyfajta atmoszférája, amit tök jó volt megtapasztalni. Még a fesztiválok hiányoznak, de rajta van a bakancslistán!

Nikkk: Interjúnk végére egy kis kitérő, hiszen nem csak a zenével foglalkozol. Creative Dock (arculat tervezés, weboldal, közösségi média, stb) saját projekted által aztán tényleg teret adhatsz fantáziádnak. Mióta foglalkozol ezzel az iránnyal, és mikor határoztál a saját projekt mellett? Mit élvezel benne a legjobban? 

Ádám: Több, mint két éve a JOY magazinnál dolgozom, mint tervezőszerkesztő. Grafikával pedig körülbelül 5 éve foglalkozom. Nekem ez a hobbim is egyaránt, imádom a tipográfiát, a jó fotókat, és szeretek alkotni. A Creative Dock egy új vállalkozás. Próbálok mindenféle grafikai igényt kielégíteni. Ezt csináltam igazából eddig is, csak most nevet adtam neki. Reszponzív webolalakat készítek, plakátokat, névjegyeket, logókat, borítókat, teljes arculatot tervezek, és ami plusz, hogy a weboldal mellett Facebook, és Instagram kezeléssel is foglalkozik a Dock. Nagyon fontos a célzott hirdetés a közösségi oldalakon. Így lehet növelni a hirdetés hatékonyságát, hogy tényleg azokhoz jusson el az üzenet, akik érintettek az ügyben. Ehhez menő kreatívokat kell gyártani, és jól kell fogalmazni. A Creative Dock-ban az a jó, hogy az ügyfeleinek semmivel sem kell foglalkozni, mert a teljes arculat tervezéstől, a kivitelezésen keresztül a közösségi médiák kezeléséig mindent lefed. Így nyugodtan hátradőlhet a megrendelő, és a saját munkájára koncentrálhat. Érdemes megnézni a weboldalt, fent vannak az eddigi munkáim. 

Nikkk: Ha lenne egy jó tündérünk, aki teljesítené három kívánságod, mit kérnél tőle? 

Ádám: Azt szeretném, kérném, hogy mindenki legyen boldog, örök életű, és hogy figyeljünk jobban oda egymásra.

Megjegyzések

Népszerűek

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt a legújabb TKYD zseniál: Kövek a zsebben

A nagy igazságokat zenei formában kiszóró előadók számára nem a sajtómegjelenések száma a fontos, hanem az, hogy időről-időre tetoválás formájában az emberek bőrén landolnak örökre. Nos, többek között erről mesél TKYD legújabb anyaga.
A rapper január elején rukkolt elő friss nótával a Bloose Broavaz Produkció csatornáján. A Kövek a zsebben címet kapó szerzeményben közreműködő is akad, BCK személyében. "Sejtem az igazságot, de valaki mondja már!" - csendül fel a refrénben a mondat egy olyan dalban, amely első sorától az utolsóig totálisan életszagú és bizony számodra is ismerős rigmusokat, élethelyzeteket találhatsz benne, ha van egy álmod, célod, amiért hajtasz és még jó is vagy abban a bizonyos valamiben.
Meghallgatni ér!

Best of 2019: Ezek voltak a legjobb koncertek az évben

A 2019-ben is megannyi koncerten vehettem részt, de bizony nem volt könnyű kiválasztani a TOP bulikat! Akár egyetértetek a listám pontjaival, akár nem, járjatok koncertekre! Azzal nem lőhettek mellé...
A LEGJOBB BEMUTATKOZÓ KONCERT Decemberben az Instantban mutatkozott be Ficzkó András új bandája, a Decadancer. A valóban különleges, senki mással össze nem téveszthető hanggal megáldott énekest sokan az egykori Machine Mouse formációból ismerhetik (Fenn a csúcson, Az ajtó nyitva áll, Álomgyár, A játékos, A felhőn jársz, A pillanat), de nem csak ő lehet ismerős a(z elsősorban rock) zenekedvelők körében, hiszen basszusgitáron a Kiss Forever Band tagjaként világot járó Pocky (Fűzfa Zoltán), gitáron a Sex Action és a F.O.System Mátyás Attilája, dobon pedig Gerő Balázs (szintén Sex Action) erősíti a bandát. Megannyi bulival és produkcióval a hátuk mögött igen színes a zenei palettájuk a srácoknak, közös bennük, hogy mindannyian imádják a 80-as évek wave és szintipop világát, éppen ezért zenéj…