Ugrás a fő tartalomra

Itt a Képzelt Város negyedik, Köd című nagylemeze

Borús hangulatokból építkezik a Képzelt Város most megjelent negyedik nagylemeze, a Köd. A korong érdekessége, hogy a dalok nagy részét egy őszi hétvége ihlette, amikor az egész zenekar elvonult Upponyba, hogy a külvilágtól elzárva az alkotásra koncentráljon. A végeredményt élőben május 11-én az A38-on prezentálják.

A Képzelt Város meghatározó alakja a hazai post-rock színtérnek, zenéjük sötét gitárszövetekből épül, melyeket meglágyít a csapat védjegyének számító cselló, teszik mindezt immáron 11 éve. A zenekar gitáros-szintetizárosa, Miskolczi Márton az elmúlt egy évet Dániában töltötte, így a Ködig kevesebbszer lehetett hallani a zenekar felől, - bár koncerteztek és egy akusztikus EP-t is megjelentettek -, a nagy közös együttzenélések megritkultak. Marci hazatérésével azonban visszatért az alkotókedv is, így ősszel elvonultak egy térerő nélküli faluba, Upponyba, hogy inspirációt gyűjtsenek és dalokat írjanak. Az upponyi hétvégéről Kovács Ákos András, a zenekar énekes-gitárosa mesél: „Az Upponyba való elvonulásnak fontos motivációja volt, hogy a mindennapokban nem igazán tudtunk a közös alkotásra koncentrálni. A heti egy próbával nehéz felvenni egy adott ritmust és következetesen végigvinni egy elképzelést. Ehhez ki kell egy kicsit szakadni, és együtt lenni, beszélgetni, kirándulni. Ráadásul így a mi fejünkben is máshogy ragadnak meg a dolgok, hogy kötődnek hozzá emlékek. Szinte valamennyi témához hozzá tudok rendelni egy-egy ilyen élményt, ami sokkal jobb, mintha a levegőtlen próbateremben született volna meg, és mint kellemes emlék is eltűnne.”

A dalokat végül a törökbálinti Supersize Recordingban vették fel, ezúttal is egyben feljátszva őket, Horváth Attila segítségével, míg az éneket és a csellót Marci és Győrffy Máté, a zenekar gitáros-basszusgitárosa hamarosan induló stúdiójában, a Keplerben rögzítették. A lemez keveréséért Marci felelt, aki dániai kint léte alatt végezte el a hangmérnöki képzést, az anyag masterelését pedig szintén Horváth Attila végezte.

Ahogy már megszokhattuk a Képzelt Várostól, a lemez borítója ezúttal is a csapat tagjainak kézjegyét viseli, képbe öntve a tíz dal sajátos hangulatvilágát: „Az albumcím egy megfoghatatlan természeti jelenség, ugyanakkor a zene és a szöveg, amibe ezt belefoglaljuk, racionális. A borítóhoz felhasznált suminagashi képek a ködre reagálnak: minden egyes másodpercben más formát ölt a vízbe cseppenő tinta. Marcival fogtunk annyi tányért, amennyi otthon volt, öntögettünk, kattintottunk, csepegtettünk újra és újra. Ezeket a képeket használva Bihari Eszter tervezte a borítónkat. Ezúton is nagyon köszönjük neki.” – Mondja Barta Gyöngyi, a zenekar csellistája.

A Köd a MamaZone kiadó gondozásában jelent meg, a lemezbemutató koncert pedig május 11-én, az A38 Hajón lesz, ahol a szintén post-rockban utazó spanyol Toundra és az osztrák Doomina társaságában játszanak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos