Ugrás a fő tartalomra

Kecskék és katarzis a VOLTon

Terápia-e a dalszerzés, miért jó a kecskéknek énekelni és milyen a színpadi katarzis? A Telekom VOLT Fesztivál teltházas napján a JANA Színpadon fellépő Fábián Juli & Zoohacker, Magashegyi Underground és a hiperkarma frontemberei a backstageben meséltek erről, mi több, Bocskor Bíborka még egy titkot is elrult friss klipjükről.

Fábián Julit a benne lévő belső hang, a zene inspirálta, hogy végül énekesnővé váljon. Ahogy mondta, az ének-zenei általános iskola után annyira hiányzott neki a zene, hogy később muszáj volt visszatalálnia hozzá. „Az ének volt az, amiben úgy éreztem, hogy a legteljesebben tudom magam kifejezni, mert szöveget is tudok mondani és valami olyan rezgése van a zenének, ami semmi másnak nincs” – meséli Juli, aki szerint koncertezni katartikus élmény: „Nagyon erős energiaáramlás a közönséggel és a zenésztársakkal és valahogy a fenti erők is úgy érzem, hogy átszűrődnek, átáramlanak rajtam. Egészen más szférába kerülök, amikor énekelek, és együtt zenélünk másokkal. Annak ellenére, hogy nagyon kell figyelni, hiszen ez egy munkás dolog, hogy az ember jelen legyen a színpadon akkor is, ha éppen valami problémája van, vagy szíve szerint a Balaton partján pihenne. De ha sikerül benne lenned és megélned, akkor valami hihetetlen robbanás történhet. Rengeteg kis robbanás ad össze egy nagy katarzist színpadon.”


Bérczesi Robi szerint a boldogság egy olyan állapot, ami a nyugalom, a békesség és a szerelem keveréke. Ő magában az ide vezető utat úgy találta meg, hogy kialakította a saját képzeletbeli világát: „Az, hogy zenész vagyok, egy dolog. Lehettem volna bármi más is, ez így alakult. Igazából szerintem az ilyen típusú emberek, mint én, mindegy, hogy milyen szakmájuk van, a születésüktől fogva teremtik meg maguknak a valóságot”- mondta el a JANA színpados fellépése előtt. Ez a fajta belső világ pedig segít a dalszerzésben is: „Szabadjára engedem olyankor a gondolataimat, a kezemet a gitáron, meg a szavakat és hagyom, hogy kijöjjön egy olyan dalszöveg és egy olyan dallam, aminek éppen ki kell jönnie és utólag mindig kiderül, hogy öntudatlanul is arról írtam a szöveget, ami éppen akkor történt velem”- teszi hozzá Robi.

A Magashegyi Underground énekesnőjét, Bocskor Bíborkát mindenekelőtt az teszi boldoggá, hogyha megtalálja magában a balanszot, ehhez jöhetnek extra dolgok: „Az is boldoggá tesz, hogyha zenét hallgatok. A bringa boldoggá tesz, a jóga boldoggá tesz, hogyha egy biztonságos, jó társaság van folyamatosan velem, amitől nem kell féljek, hogy megszúrnak és a tüskéikkel bármit csinálnak velem, akkor megint csak nagyon boldog vagyok.” Pont, úgy, ahogy gyermekként boldoggá tette az is, ha a kecskéjének énekelt. A mai napig bolondériái az állatok és örömmel van közöttük, készülő, Ellenfény című klipjükben is madarakkal szerepel. Bíborka az új videóról is elárult egy kis kulisszatitkot a JANA backstage-ben: „Most forgattuk le az Ellenfény c. klipünket, ahol madarakkal találkoztam, egy bagollyal és egy sólyommal barátkoztam össze. Sőt, volt egy apró csoda is, mert mikor a sólymot a kezemben tartottam és elhívta a gazdája, szólt, hogy a sólyom vissza akar jönni, ami tök ritka és mondtam, hogy próbáljuk ki. Mikor pedig kitartottam a kezemet, visszareppent. Tulajdonképpen most egy kis titkot árulok el, de a klip azzal indul, hogy a sólyom visszaszáll a kezemre én meg annyira boldog vagyok…”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos