Ugrás a fő tartalomra

Vastag Tamás idén már kisfiának is énekli kedvenc Szenes dalát

Szenes Iván különösen büszke volt arra, hogy dalai generációkat kötnek össze. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hatodik alkalommal – 2016. szeptember 11-én, a Szenes Iván téren – megrendezendő Szenes Iván Emlékkoncert legújabb és legfiatalabb fellépője Vastag Tamás, aki nemrég vált maga is apukává.


Vastag Tamás, aki az elmúlt években komoly sikereket ért el a világot jelentő deszkákon, a magyar könnyűzenei és színházi élet legfiatalabb generációját képviseli. Szenes Iván életműve mégis ugyanazt a nosztalgikus és egyben időtálló élményt jelenti számára is, mint az emlékkoncert állandó fellépőiben. A fiatal énekes a Vastag testvérek kedvenc Szenes szerzeményét, a „Mondd, miért szeretsz te mást” című dalt adja majd elő a koncerten, amelyet tavaly éppen Csabától hallhatott a közönség. A Szenes Iván slágerei iránti rajongás most már tovább is örökíthető a Vastag családban, hiszen nemrégiben megszületett Tamás kisfia, Sándor Samu, és mint tudjuk: „Nem csak a húszéveseké a világ.”

„Szenes Iván a XX. Század egyik legmeghatározóbb művészeti alakja. Műveivel millióknak adott erőt, mosolyt, hitet vagy éppen könnyeket, ha éppen arra volt szükségünk. Több generáció nőtt fel és fog felnőni azokon a halhatatlan alkotásokon, melyek az emberi lélek működésébe engednek bepillantást. Szenes Iván az elmúlt 1000 év magyar művészettörténetének olyan ikonikus alakja aki által jobbá vált a világ és többé váltunk mi emberek is. Egy ilyen ember örökségét őrizni, alkotásainak lobogója alá beállni és együtt emlékezni, erkölcsi kötelessége minden zeneszerető embernek. Ezért jelentkeztem a koncertre.” – mondta el Vastag Tomi.

„Tomi megállított egy bálon, s fülembe súgta, hogy szerinte ezt a dalt senki nem tudja olyan szépen énekelni, mint ő. Abban a pillanatban tudtam, hogy az idei koncertről ez nem maradhat le, annál is inkább, mert a Vastag testvérek pont úgy néznek ki, mint a nagypapám Szenes Andor fiatalon, akinek a nevéhez fűződik többek közt a „Kombiné”, vagy az „Ott fogsz majd sírni” slágerek. Müller Rózsa jósnő barátnőm a tavalyi koncert után látomást is közölt, hogy szerinte ők a nagypapa reinkarnációi.“- meséli Szenes Andrea.

A hagyományteremtésre azonban csak akkor van lehetőség, ha valami a következő generációk számára is értéket képvisel. Nem túlzás viszont azt állítani, hogy Szenes Iván ikonikus slágerei mára a magyar identitás részévé váltak. Szerzeményeihez ma is örömmel nyúlnak a magyar zenei élet szereplői, hiszen legnépszerűbb dalköltőnk művei annyira sokszínűek, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki talál olyan dalt, amellyel azonosulni tud. Ha elkezdenénk dúdolni például az „Úgy szeretném meghálálni”, „Kicsi gyere velem rózsát szedni” vagy a „Mindenkinek van egy álma” című dalokat, szinte nincs is, aki ne tudná folytatni. Szenes Iván, aki idén lenne 92 éves nem is kaphatott volna szebb ajándékot, minthogy a tér, ahol élt és alkotott, mára a dalszerző nevével büszkélkedhet. Munkásságát lánya, Szenes Andrea folytatja, aki nem csak az évenkénti nagyszabású koncerttel, de albumok kiadásával is hozzájárul, hogy édesapjára még sokáig emlékezzenek. Az emlékkoncerten Andrea és műsorvezető párja Bodrogi Gyula olyan történeteket, titkokat mesélnek el, melyeket a nagyérdemű sehol máshol nem hallhat.

A klasszikus slágerek, amelyek megdobogtatják a rajongók szívét, természetesen ebben az évben sem maradhatnak el. Ezeket pedig idén is a már jól megszokott legendás hangok előadásában hallhatják: Bodrogi Gyula, Koós János, Apostol Együttes, Voith Ági, Dobos Attila, a 3 plusz 2, Mészáros János Elek, Nyári Edit, Nyári Károly, Postás Józsi, Rakonczai Imre, Tabáni István, Vastag Tamás, Wolf Kati, Zalatnay Sarolta, Zséda és Aradszky László is várja a rajongókat 2016. szeptember 11-én a volt Rezső téren, amely ettől az évtől Szenes Iván nevét viseli.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos