Ugrás a fő tartalomra

Best of 2017: Ezeket a dalokat pörgettük a legtöbbet

Egy izgalmas dal gyógyító hatással van fájó lelkünkre, jó kedvünket pedig bármikor képes még tovább fokozni. Idén is kaptunk mindenfélét a magyar zenei élet képviselőitől és bár nem volt könnyű dolgunk, összeállításunkban a 2017-es esztendő általunk legtöbbször pörgetett számait hoztuk most el nektek. 17 darabot.

17. Miss Bee: Mondj igent a jóra
Ki ne emlékezne a Bestiák (1997-2001) lánybandára? Somorjai Ilona, avagy Miss Bee azóta számtalan formációban, produkcióban megfordult, decemberben pedig kijött Mondj igent a jóra című dalával. A nóta tartalma nem éppen a megszokott témák mentén mozog, hiszen többek között arról szól, hogy mennyire fontos, hogy befelé figyeljünk, felhagyjunk a negatív dolgokkal és rátérjünk a jó, nekünk való útra. A szerzemény zenéjét Závodi Marcel, szövegét pedig Miss Bee követte el.
16. Animal Cannibals: AC Party Megamix
Hogy a hiphop műfaja nagyot ment, az az Animal Cannibals srácainak is köszönhető. A fiúk idén kidobták legnagyobb slágereiket tartalmazó mixüket, ami egyszerre retro és egyszerre modern. Az biztos, hogy a házibulik kihagyhatatlan kelléke ez az anyag. Az AC Party Megamix klipjében 80 közszereplő, színészek, sportolók és zenészek rappelik teljes beleéléssel a Péntek, a Takarítónő, a Mindenki azt akarja, a Minden változik, a Budapest nyáron és a Hazafelé az út veszélyes című slágereket. Talán az év legjobban összerakott videója ez a klip!
15. Nene: Megtalálom

Szeptemberben mutattunk be nektek egy új, szemtelenül fiatal formációt, a Nene-t. A hamarosan A DAL 2018-ban is debütáló csapat harmadik száma a Megtalálom címet kapta. Ha úgy érzed, hogy mindenki máshogy gondolkodik a dolgokról, az életről, mint te, akkor ezzel a dallal hamar azonosulni tudsz. Jó hír azonban, hogy előbb-utóbb mindenki megtalálja azt az irányt, ami igazán neki való, kipótolja a hiányosságokat és végül a helyére kerül minden.
14. Kelemen Kabátban, Dér Heni: Félreismertem

Tavasszal együttműködésre adta fejét a Kelemen Kabátban, akik kishazánk egyik legjobb énekesnőjét, Dér Henit kérték fel Félreismertem anyaguk színesítésére. Rock stílus, pörgős tempó és egy kicsit szemtelen szöveg visz minket totálisan magával.
13. Rico, Miss Mood: Örökké fiatalon
Számunkra 2017 egyik legnagyobb felfedezése a Rico és Miss Mood alkotta páros. Rico tökössége, illetve Miss Mood kifinomult érzékenysége tökéletes kontrasztot teremt, ezzel pedig azok számára is közelebb hozhatják ezt a műfajt, akik alapvetően nem kedvelik. Ha 2018-ban is olyan termékenyek lesznek, mint idén, akkor már egészen biztosan nem fogunk unatkozni.
12. Kollányi Zsuzsi, Lotfi Begi, Majka: Valahonnan
Kollányi Zsuzsi augusztusban rukkolt elő a Magneoton kiadó által gondozott számával, amelyet Majka mellett Lotfi Begi és Bartalos Jenő munkája is fémjelez. Az idealista előadó és a Valahonnan szerint mindig hinnünk kell a mesékben, és igenis oda kell figyelni álmainkra, céljainkra.
11. BSW, Kállay Saunders: Elveszek
Felemelő, igényes és minden szava, üteme átjön! Lehetetlen feladat nem tátott szájjal hallgatni Kállay-Saunders András és a BSW közös számát. Az Elveszek ismét egy ütős szöveget kapott, amit Gaben és Meklód alkotott, hozzá pedig egy eszméletlenül jó zene is párosult, amit Meklódnak, Kovács Norbertnek, Tóth Ádámnak és Kállay-Saundersnek köszönhetünk. A srácok abszolút egyenrangú partnerekként működnek együtt, a szerzeményben érezni lehet a belefektetett időt, energiát, a kiforrott profizmust. 
10. Pápai Joci: Özönvíz
Pápai Jocit mi már a Ne nézz így rám idején (2006) is kedveltük, ám az is egészen biztos, hogy mostanra ért be igazán. Az Origoval nagyot ment, ám a fenomenális Özönvízzel még magasabbra tette azt a bizonyos lécet. Mondjuk ezen nem csodálkozunk, hiszen ezúttal olyan szerzőkkel társult, mint Molnár Ferenc Caramel és Szakács Gergő (SOUNDA).
9. Majka: Partykarantén
A SPAR jóvoltából egy egészen mókás játékra került sor Majka és rajongói között. Ugyanis május végétől a közönségtől várt szavakat a rapper és ezekből a kapott (több mint 10.000) mondatelemekből rakta össze a 2017-es nyár slágerét. Az biztos, hogy Majka fanjainak nem kell a szomszédba menni egy kis bolondozásért, ugyanis olyan szavakkal lepték meg az előadót, mint a ritty-rutty, a slattyogok, vagy éppen a pitty-putty. Egy könnyed, nyárról szóló nótáról beszélünk, amelyben ott van az összetartozás, az élet szeretete és a rappertől már jól megszokott lazaság. Persze az i-re nem kerülne fel az a bizonyos pont, ha nem Kollányi Zsuzsi hangját hallhatnánk a refrén alatt.
8. Honeybeast: Így játszom
Az Így játszomot mi már márciusban is rongyosra hallgattuk, és időközben a Honeybeast leforgatta hozzá a klippet is. Zseniális ritmus, szuper szöveg, Zsófi hangja pedig sokkal magával ragadóbb, energikusabb mint valaha. Ez a lány bizony beérett és kiforrott előadóvá vált. 
7. CocoTia: Pandora 
Ha lenne ilyen díjunk, az év felfedezettje elismerését valószínűleg idén CocoTia kapná. 2017-ben ugyanis alaposan beindult ez a lány, olyan zenéket kaptunk tőle, mint a Speed of Light, az Out of Touch, a Nem várok, a Részeg tündér, a Cherry Lemonade, a Rainbow, valamint a listánkon landoló Pandora is. Tudtuk, hogy ő mindenképpen befog kerülni a Best of 2017-be, de hogy melyik dallal, azt nehéz volt kiválasztani. A Pandora irtó izgalmasan ötvözi a görög mitológiát, az élet miértjét, a reményt, az erőt és hogy sosem szabad feladnunk. Egyszerűen nem maradhatott le erről a listáról. 
6. Kállay-Saunders: Nachos
Andrásra nehéz szavakat találni, kiemelkedő tehetség a hazai piacon, zseniális hangja nagyon húzza a dalokat, ami nincs másként a fentebb említett Elveszekkel, és a hatodik helyen landoló Nachos szerzeménnyel sem. Ebben a tökös műfajban és dalban minden alkalommal elveszünk. 
5. Hősök: Remény
Bár napról-napra jönnek ki a gyenge hiphop anyagok, szerencsére a Hősök nem áll be ebbe az egyébként is már túl hosszú sorba. Ha az embernek egy kis erőre, inspirációra, hitre, lélegzetvételre van szüksége, nem kell messze menni. Elég elindítani egy-egy Hősök szerzeményt, és máris robban az energiabomba. A Remény szövege őszinte és velős, a zene pedig az év végéhez, a lelassuláshoz passzolóan szívmelengető.
4. Soulwave: Nehezen múlik
A Soulwave formácival tavaly (2016) találkoztunk először, amikor Kalandor című számukkal A DAL műsorában bizonyítottak. Azóta kijöttek a Szaladok, a Hálószoba, és a listánkon szereplő, első hallásra megragadó Nehezen múlikkal. A srácok mintha dalról-dalra jobban bánnának a szavakkal, az eddigi alkotások közül abszolút a Nehezen múlik jelenti számunkra a csúcsot.
 3. WatchMe, DSP, Busa Pista: Vonalkód
A Veszprémi Utcazene Fesztivál győztes WatchMe áprilisban előrukkolt ötödik klipjével, amelyet első magyar nyelvű dalához forgatott a csapat. A Vonalkód szövege rendkívül izgalmas. A zenei alap a már megszokott feszes rock-os hangzást kapta, amelyhez ezúttal a szolid énekdallamon túl ütemes rap verzék is társultak. A szöveg középpontjában pedig az a teljes zavar áll, amely szerint az embereknek be kell állni az unalmas kliséket, csupa-csupa egyformaságot tartalmazó sorba.
2. Tóth Gabi, Freddie Shuman: Hosszú idők
Tóth Gabitól megannyi slágert kaptunk az eltelt 12 évben. Bár mindig szeretett kísérletezgetni (mind zenéjében, mind külsejében), ez a  2017-es váltás mégiscsak hatalmas, becsülendő bátorságra vall. Gabi A DALban kiforrott, vérprofi előadásban tálalta új stílusa első láncszemét, avagy Hosszú idők címre keresztelt szerzeményét. Azóta sem tudtuk megunni.
1. JETLAG: Repül az idő
A Molnár Tomi és Czoller Bence alkotta formáció első számát a Karszalagok jelentette. Ezzel a nótával pedig egy olyan duó kezdte meg közös útját, amelyben egyszerűen nem lehet csalódni. A fiúkat idén januártól élőben is hallhatjuk, ám a koncertszezon során sem felejtettek el alkotni, hiszen kijöttek a Repül az idő és a Sziluett számokkal. Tomi a legegyszerűbb témákat is olyan finomsággal, érzékenységgel, üdítő szemlélettel fogja meg, hogy szövegeit ezer dal közül is felismerjük. A Jetlag alapok ráadásul annyira ütősek, időtállóak, hogy szöveg nélkül is abszolút megállják helyüket.

Összeállította: nikiahatos

Megjegyzések

Népszerűek

Itt a SuperStereo és Kollányi Zsuzsi közös zenéje

A Magneoton gondozásában megjelent SuperStereo legújabb anyaga, amelyben ezúttal is egy hölgy, mégpedig Kollányi Zsuzsi működik közre.
Nem titok, hogy imádom Zsuzsi hangját és személyét, azt gondolom, nem véletlen, hogy idén ő zsebelhette be a Glamour és a Comet díját is. A Sztárban sztár után pedig ismét egy showműsorban bizonyíthat majd, ugyanis a Nagy Duett hatodik évadának egyik versenyzője lett (partnere Kamarás Iván). A szerelemről és szakításról szóló, könnyen emészthető, retro hatású Az igazi te voltál zenéjét Laskai Viktor, szövegét pedig Horváth Boldizsár szerezte.

Legutóbbi interjúm Zsuzsival: Lady Gaga koncertjét imádta a legjobban Kollányi Zsuzsi

Friss és ropogós magyar zenék még:
Strand fesztivál 2018: Buli himnuszt írt a JETLAG
Robban a nyár: Itt a Hősök Kilépője!
Ez ütős! Itt a Follow The Flow új száma, a Nem tudja senki Írta: nikiahatos

Borbély Richárd: "Amit játszik az adott zenekar, azt szeresse, értse"

Úgy érzed örökfiatal vagy, akinek vérét mindig felpezsdíti a minőségi élőzene? Akkor neked a JAZZY PUB-ban a helyed! A legváltozatosabb stílusokban dúskáló, felejthetetlenül izgalmas koncertek és a legjobb, legnépszerűbb dalokat hajnalig pörgető lemezlovasok mellett kedves pultosok garantálják, hogy te végre igazán önfeledten szórakozhass. A 2009 szeptemberében nyílt JAZZY PUB egyedülálló bor választékkal (Bortársaság jóvoltából), isteni koktélokkal, 2 hangulatos teremmel vár téged a belváros dübörgő szívében, avagy a Liszt Ferenc Téren.

Richie and the Mops a Jazzy Pubban Borbély Richárd arca és hangja sokak számára lehet ismerős, hiszen láthattuk, hallhattuk őt többek között a 2014-es X-Faktorban, valamint olyan darabokban is, mint az István a király, a Jézus Krisztus Szupersztár, vagy éppen az Éden és a Bál. Az énekes-színész ezúttal 2016 nyarán alakult Richie and the Mops zenekarával érkezik a Jazzy Pub színpadára.
A formáció tagjai: Borbély Richárd - Ének/Gitár Csóti Márton - Gi…

Tandi Flora: "A személyiséged már inkább a márkád, mint a hangod"

Tandi Flora hazai tehetségünk, akinek mentora a világhírű Miklósa Erika, sokat dolgozik azon, hogy idővel felzárkózzon példaképe sikereihez, mindezt persze a saját műfajában. A tavalyi évben megjelent „Flow” című második lemeze, olyan közreműködőkkel, mint a már említett Miklósa Erika, Puskás Peti, vagy a máltai popsztár, Ira Losco. Az albumot Flora egész évben nemzetközi turnékon népszerűsítette: Máltán, a Cannes-i Filmfesztiválon, Párizsban, majd Belgiumban koncertezett, és turnéra indult Hollandiába, majd Indiába is, egy nemzetközi fesztiválra. Mindemellett nagyon fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. 2016-ban Miklósa Erikával a nők elleni erőszak ellen emelt hangot, Puskás Petivel a tavalyi évben Instagram kampányt hirdetett a nemek közti egyenlőségért, idén nőnapon pedig a #Womanderful nevet viselő kezdeményezést indította útjára, amely szintén nemzetközi, hiszen Miklósa Erikával, Gáspár Vikivel és az indiai Supriti Chauhan-nal mesélik el, mit jelent számukra nőnek lenni…