Ugrás a fő tartalomra

Artisjus 2018: Kiosztották a díjakat!

A Fishing on Orfű fesztivál jubileumi kiadása lett az év könnyűzenei produkciója, Wolf Péter életműdíjat vehetett át az Artisjus 2018-as díjainak átadóján. A Hajolj bele a hajamba és a Metróhuzat sorait is jegyző Tariska Szabolcs kapta az év szövegírójának járó Artisjus-szobrot, míg Závodi Gábor vihette haza az év zeneszerzőjét illető díjat – ő Koncz Zsuzsa legutóbbi lemezére írt tíz dalt. A komolyzenében Jeney Zoltánnak és Brandenburg Ádámnak ítélte az elismerést a zsűri. Február 1-jén a zenész társadalom és szakma reggeltől estig a zenei alkotókat ünnepelte: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

Rendhagyó módon idén egy szerzőcsapat is díjat kapott az Artisjustól: a Margaret Island háromfős szerzői közösségének Junior Artisjus-díjat ítélt a zsűri. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf munkájának értékelésénél kifejezetten a dalszerzői együttműködést díjazták. Nemzetközi szinten is egyre több az olyan törekvés, amely a csapatmunkát ösztönzi a zenék szerzői között. Ezt támasztja alá például, hogy a Dalszerző Expón külön programot szenteltek a „közös dalszerzés erejének” – de az is, hogy február másodikától háromfős csapatokban írnak zenét magyar és külföldi szerzők a BP/SC dalszerző táborban, ahova a svéd szervezők többek között az immár Junior- Artisjus-díjas Törőcsiket is beválasztották.   Az Artisjus-díjak célja 18. éve az, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje. Az Artisjus-díjat a zenei szakma ítéli oda: a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről. Az Artisjus-díjazottak kiválasztásában részt vettek az Artisjus vezetőségi tagjai mellett a junior díjakat odaítélő bizottság tagjai is. Nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Czutor Zoltán, Hollós Máté, Jónás Vera, Madarász Iván, Malek Miklós, Sebestyén Áron, Sugár Miklós, Szabó Áron, Szakos Krisztián, Tihanyi László és Victor Máté határoztak a díjazottakról idén.   Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó díját.

  Dijazottak:
Könnyűzenei alkotói életműdíj: Wolf Péter (a méltatás szerzője: Victor Máté)
Az Év Könnyűzeneszerzője:  Závodi Gábor (a méltatás szerzője: Malek Miklós)
Az Év Könnyűzenei Szövegírója:  Tariska Szabolcs (a méltatás szerzője: Czutor Zoltán)
Az Év Könnyűzenei Produkciója: Fishing on Orfű (a méltatás szerzője: Szabó Áron Vasaló)
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: Margaret Island szerzői közössége (Füstös Bálint, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf) (a méltatás szerzője: Szakos Krisztián) Szeder-Szabó Krisztina (a méltatás szerzője: Sebestyén Áron), Szendrői Csaba (a méltatás szerzője: Jónás Vera)
Az Év Komolyzenei Műve: Jeney Zoltán: Aus tiefer Not (a méltatás szerzője:Tihanyi László)
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Brandenburg Ádám (a méltatás szerzője:Tihanyi László
Az Év Magyarnótaszerzője: Tóth János István (a méltatás szerzője: Nógrádi Tóth István)


A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta. Klasszikus komolyzenei képzettségén túl 2015-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakának elvégzése után zeneszerzői diplomát, majd doktori címet szerzett. A könnyűzene műfajában olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Most kéne abbahagyni, Könnyű, mint az egyszeregy, Bús szívből énekelni , vagy az Elsöpri a szél. Sokoldalúságáról Victor Máté méltatása is hosszasan szól: „Élt a Magyar Rádió Szimfonikus Könnyűzenei Rovata nyújtotta lehetőséggel, és elkezdett szimfonikus zenekari darabokat is komponálni. Majd egyre több tv- és filmzene -- csak emlékeztetőül: Vuk -- és megszámlálhatatlan hangszerelés, átdolgozás született. Az utóbbi két évtizedben végképp eltávolodott a táncdal világától és alkotói érdeklődése „komolyabb" műfajok felé fordult.”

Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Závodi Gábor kapta az Artisjustól. Zeneszerzőként és szövegíróként együtt dolgozott többek mellett Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Zoránnal, Somló Tamással, Szűcs Judittal, Zsédával és Tóth Verával is. 2007-ben Rúzsa Magdival részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon is, ahol a 9. hely mellett a szakmai első díjat szerezték meg az „Aprócska blues ” című dallal, melynek zenei producere volt. Egyéb műfajokban is otthonosan mozog, például hazai mozifilmek számára írt, hangszerelt zenét. Nevéhez fűződnek például a Csinibaba vagy a Zimmer Feri betétdalai. Ezerarcú munkásságát Malek Miklós méltatja: „A pop-rockzene szinte minden generációjában feltűnik néhány kivételes muzsikus, akik szerzőségük mellett széles skálán foglalkoznak a zene egyéb területeivel is, és – túl a professzionális hangszeres játékon és komponáláson – kiválóan hangszerelnek, követik a fejlődés irányát és remekül eligazodnak a felvételi technikában, a stúdiók világában.”


Az év könnyűzenei szövegírója Tariska Szabolcs , aki a független magyar könnyűzenében kifejtett alkotóművészeti tevékenységéért Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült 2010-ben. 1993-2007 között énekese, dalszövegírója az Amorf Ördögök zenekarnak, melynek egyben alapítója is. 2010-ben Tövisházi Ambrus zeneszerzővel az Amorf Lovagok nevű formációt hozza létre. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint a Péterfy Bori & Love Band, a Magashegyi Underground, Odett, Zséda, a Compact Disco, Superstereo, Kulka János, Heinz Gábor Biga. Tariska Szabolcs a díjazása kapcsán elmondta: „Én csak teszem a dolgom, azt mások döntik el, hogy milyen lesz az eredménye. Ezt az elismerést „kis életműdíjnak” fogom fel, az elmúlt húsz év elismeréseként. Nagyjából kétszáz szövegem van, és mind a gyerekem. A témák adottak, így ebben nem, de a stílusban lehet újat mutatni”.

Fesztivál kapta az Év Könnyűzenei Produkciója díjat. A Fishing on Orfű a hazai fesztiválpiac egyik fontos szereplője. Az Artisjus vezetősége ezzel a díjjal nemcsak az orfűi fesztiválra, hanem az egész fesztiválszakmára rá akarja irányítania figyelmet. A nyári időszakra eső, több napos pop-rock-alternatív zenei események térhódítása ugyanis az egész zenésztársadalomra pezsdítő erővel hat. Szabó Áron méltatásában a következőképpen fogalmazott: „Az Artisjus vezetősége immáron második alkalommal választott egy fesztivált az év produkciójának, ezzel is jelezve, hogy a szerzők és szövegírók számára is igen jelentősek az évek óta jól teljesítő fesztiválok. Az idei díjazott rendezvény ezek közül is kiemelkedik különleges hangulatával, amelyet jelentős látogatószáma ellenére sem veszített el."

A junior kategóriában is díjakat osztottak: elismerésben részesült a Margaret Island szerzői közössége (Lábas Viki, Törőcsik Kristóf, Füstös Bálint), Szeder-Szabó Krisztina és Szendrői C​saba.  A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb és legegyedibb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Szakos Krisztián méltatásában egyszerűen így jellemezte a formációt: „Természetes, letisztult zenéjük újra bizonyítja, hogy a magyar közönség igényli a míves muzsikát, őket hallgatva elhisszük, hogy ez az egész számukra örömzenélés.”

Szövegírás, dalszerzés, gitáros és énekesi karrier együttesen van jelen Szeder-Szabó Krisztina munkásságában. A polihisztor művésznőről Sebestyén Áron az alábbi laudációt fogalmazta meg: „A zenei játékosság és sokszínűség éppúgy sajátja előadóként, mint dalszerzőként. Szeder stílusa szókimondó, dalszövegei varázslatosak, néha megfogalmazzák azt, amit nem merünk magunktól mindig kimondani. Az utóbbi években független dalszerzőként is dolgozott más előadók dalain, társszerzőként és szövegíróként is kreatív, egyben nyitott az új nézőpontokra.” Szendrői Csabát az Elefánt zenekar énekes-szövegírójaként ismerheti a közönség. Jónás Vera eképpen vélekedik munkáiról: „Modern, bátor és kompromisszummentes szövegei mélyek, megindítóak, mégis egyszerűséget hordoznak magukban. Zsenialitása abban rejlik, hogy ironikus képeket használva azonnal a psziché legmélyebb bugyraiba rántja a hallgatót, aki emellett még szabadon el is döntheti, hogy gondolkodni akar, esetleg pogózva kántálni a tömeggel.”

A komolyzene műfajában is díjakat osztottak: az Év Komolyzenei Művét és Junior Komolyzenei Alkotóját is elismerték. Az előbbi kategóriában Jeney Zoltán: Aus tiefer Not című darabja kapta meg a kitüntető címet, az utóbbiban Brandenburg Ádám érdemelte a díjat. Jeney Zoltán 1970-ben alapító tagja a budapesti Új Zenei Stúdiónak, amely 1972 és 1990 között több mint 600 kortárs zeneművet mutatott be. 1971-ben Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéhez ír zenét. Vendégprofesszorként világszerte tart előadásokat, 2013-tól a Zeneakadémia professzor emerituszaként a zeneszerzés doktori képzés vezetője. Tihanyi László a szerző új művét eképpen írja le: „A reformáció évének egyik kiemelt rendezvénye volt az ünnepi hangverseny, amelyen új műve, az Aus tiefer Not bemutatásra került. A kompozíció legtöbb vonatkozásában a Halotti Szertartásban kijelölt úton halad: énekes és prózai szólisták, kórus és nagyzenekar szólaltatja meg a különböző nyelveken megírt recitatívókat, felolvasásokat, áriákat és kórus-turbákat…a végeredmény pedig egyetlen, hatalmas erővel megjelenített vízió a világunkról.” Brandenburg Ádám korosztályának egyik kiemelkedő tehetsége. Számos sikeres hazai és nemzetközi versenyeredménye mellett jelenleg doktori tanulmányait végzi és a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. A fiatal szerzőről szintén Tihanyi László laudált: „Brandenburg Ádám Prières nocturnes című műve méltán lett díjazott a versenyen. A sok zenei műfajban tevékeny szerző korát meghazudtoló érettséggel és ötletességgel alkotta meg darabját, amelyben bizonyította, hogy ismeri a zenekar kezelésének megtanulható fogásait, valamint képes egyéni hangon, önálló módon kifejezni zenei gondolatait.”

Az Év Magyarnótaszerzője Tóth János István lett. Kétszázötven nótája közül hatvan szerepel lemezen, CD-n, valamint hallható a rádióban és televízióban is. Hat Nótaolimpián szerepelt sikerrel, több alkalommal dobogós helyezést ért el. A Dankó Rádió 2016-ban tizennégy nótáját vette fel a repertoárba. Az irodalmi díjazottak névsora már szintén nyilvános, az elismerések átvételére úgyszintén ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi nagydíjat Berkovits György kapta, a többi irodalmi díjazott: Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László.

Megjegyzések

Népszerűek

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Ismét svéd zeneszerzőkkel dolgozott együtt CocoTia

CocoTia legutóbb márciusban jött elő klippel, így a közönség már igazán ki volt éhezve az újdonságra. A Colours (ezt a címet kapta az előadó albuma is) most végre megérkezett. Interjú a mindig mosolygó, energiabomba énekesnővel.

nikiahatos: A Lélekvándor után ismét egy angol dallal rukkoltál elő. Ezúttal mi ihletett meg?  CocoTia: Az első dalom, a Speed of Light sikereinek köszönhetően, a dal svéd származású zeneszerzői ismét felkerestek, és lehetőséget kínáltak egy újabb szerzeményük feldolgozására. A legújabb dalomat a Colourst, így ezúttal is külföldön készítették, amit ennek köszönhetően már kész állapotban kaptam meg. Az egyetlen dolgom az volt, hogy a feléneklés során áttegyem a dalba mindazt, ami CocoTia, ami a stílusomat jellemzi. A dal a szerelem sokszínűségét dolgozza fel. A jó, a rossz, a nehézségek és az örömök sokszínű szerelmi kavalkádját. A Colourst mindenkinek ajánlom, aki szerelmes, szerelmes volt vagy szerelmes lesz, mindenféle megkülönböztetés nélkül.
nikiahatos:A klip…

Történelmi Animal Cannibals klip érkezett

10 év után újra egy dalban a hazai MC-szcéna java, hogy elkészítse a hatályos raphimuszt. A különleges dal hossza kereken 10 perc és összesen negyvenhárman csillogtatják meg benne a mikrofonjukat. A dal címe, vagyis a „Tarolnak az emszík” nem csak a benne szereplő előadókra és csapatokra utal, hanem a teljes magyar rap szcénára.
„Óriási meló egy ilyen nótát összehozni, ami a résztvevők pozitív hozzáállása nélkül elképzelhetetlen lett volna. Ellentétben a 20 évvel ezelőtti állapottal, ma már nincs szüksége minden rap előadónak a segítségre és az általunk nyújtott „reflektorfényre”.- hangsúlyozta Ricsipí.
Az Animal Cannibals idén csak olyanokkal rappelt, akikkel korábban még nem szerepelt együtt videóklipben. A meghívott pályatársakon kívül a kannibálok az újoncok előtt is kinyitották a kapukat, vagyis bárki, akár "nullkilométeres" előadó is jelentkezhetett a vendégszerepre. A szereplők többsége az ország vidéki településeiről érkezett, csupán néhány fővárosi előadónak ju…