Ugrás a fő tartalomra

Artisjus 2018: Kiosztották a díjakat!

A Fishing on Orfű fesztivál jubileumi kiadása lett az év könnyűzenei produkciója, Wolf Péter életműdíjat vehetett át az Artisjus 2018-as díjainak átadóján. A Hajolj bele a hajamba és a Metróhuzat sorait is jegyző Tariska Szabolcs kapta az év szövegírójának járó Artisjus-szobrot, míg Závodi Gábor vihette haza az év zeneszerzőjét illető díjat – ő Koncz Zsuzsa legutóbbi lemezére írt tíz dalt. A komolyzenében Jeney Zoltánnak és Brandenburg Ádámnak ítélte az elismerést a zsűri. Február 1-jén a zenész társadalom és szakma reggeltől estig a zenei alkotókat ünnepelte: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

Rendhagyó módon idén egy szerzőcsapat is díjat kapott az Artisjustól: a Margaret Island háromfős szerzői közösségének Junior Artisjus-díjat ítélt a zsűri. Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf munkájának értékelésénél kifejezetten a dalszerzői együttműködést díjazták. Nemzetközi szinten is egyre több az olyan törekvés, amely a csapatmunkát ösztönzi a zenék szerzői között. Ezt támasztja alá például, hogy a Dalszerző Expón külön programot szenteltek a „közös dalszerzés erejének” – de az is, hogy február másodikától háromfős csapatokban írnak zenét magyar és külföldi szerzők a BP/SC dalszerző táborban, ahova a svéd szervezők többek között az immár Junior- Artisjus-díjas Törőcsiket is beválasztották.   Az Artisjus-díjak célja 18. éve az, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje. Az Artisjus-díjat a zenei szakma ítéli oda: a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről. Az Artisjus-díjazottak kiválasztásában részt vettek az Artisjus vezetőségi tagjai mellett a junior díjakat odaítélő bizottság tagjai is. Nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Czutor Zoltán, Hollós Máté, Jónás Vera, Madarász Iván, Malek Miklós, Sebestyén Áron, Sugár Miklós, Szabó Áron, Szakos Krisztián, Tihanyi László és Victor Máté határoztak a díjazottakról idén.   Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó díját.

  Dijazottak:
Könnyűzenei alkotói életműdíj: Wolf Péter (a méltatás szerzője: Victor Máté)
Az Év Könnyűzeneszerzője:  Závodi Gábor (a méltatás szerzője: Malek Miklós)
Az Év Könnyűzenei Szövegírója:  Tariska Szabolcs (a méltatás szerzője: Czutor Zoltán)
Az Év Könnyűzenei Produkciója: Fishing on Orfű (a méltatás szerzője: Szabó Áron Vasaló)
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói: Margaret Island szerzői közössége (Füstös Bálint, Lábas Viki, Törőcsik Kristóf) (a méltatás szerzője: Szakos Krisztián) Szeder-Szabó Krisztina (a méltatás szerzője: Sebestyén Áron), Szendrői Csaba (a méltatás szerzője: Jónás Vera)
Az Év Komolyzenei Műve: Jeney Zoltán: Aus tiefer Not (a méltatás szerzője:Tihanyi László)
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Brandenburg Ádám (a méltatás szerzője:Tihanyi László
Az Év Magyarnótaszerzője: Tóth János István (a méltatás szerzője: Nógrádi Tóth István)


A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta. Klasszikus komolyzenei képzettségén túl 2015-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakának elvégzése után zeneszerzői diplomát, majd doktori címet szerzett. A könnyűzene műfajában olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Most kéne abbahagyni, Könnyű, mint az egyszeregy, Bús szívből énekelni , vagy az Elsöpri a szél. Sokoldalúságáról Victor Máté méltatása is hosszasan szól: „Élt a Magyar Rádió Szimfonikus Könnyűzenei Rovata nyújtotta lehetőséggel, és elkezdett szimfonikus zenekari darabokat is komponálni. Majd egyre több tv- és filmzene -- csak emlékeztetőül: Vuk -- és megszámlálhatatlan hangszerelés, átdolgozás született. Az utóbbi két évtizedben végképp eltávolodott a táncdal világától és alkotói érdeklődése „komolyabb" műfajok felé fordult.”

Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Závodi Gábor kapta az Artisjustól. Zeneszerzőként és szövegíróként együtt dolgozott többek mellett Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Zoránnal, Somló Tamással, Szűcs Judittal, Zsédával és Tóth Verával is. 2007-ben Rúzsa Magdival részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon is, ahol a 9. hely mellett a szakmai első díjat szerezték meg az „Aprócska blues ” című dallal, melynek zenei producere volt. Egyéb műfajokban is otthonosan mozog, például hazai mozifilmek számára írt, hangszerelt zenét. Nevéhez fűződnek például a Csinibaba vagy a Zimmer Feri betétdalai. Ezerarcú munkásságát Malek Miklós méltatja: „A pop-rockzene szinte minden generációjában feltűnik néhány kivételes muzsikus, akik szerzőségük mellett széles skálán foglalkoznak a zene egyéb területeivel is, és – túl a professzionális hangszeres játékon és komponáláson – kiválóan hangszerelnek, követik a fejlődés irányát és remekül eligazodnak a felvételi technikában, a stúdiók világában.”


Az év könnyűzenei szövegírója Tariska Szabolcs , aki a független magyar könnyűzenében kifejtett alkotóművészeti tevékenységéért Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült 2010-ben. 1993-2007 között énekese, dalszövegírója az Amorf Ördögök zenekarnak, melynek egyben alapítója is. 2010-ben Tövisházi Ambrus zeneszerzővel az Amorf Lovagok nevű formációt hozza létre. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint a Péterfy Bori & Love Band, a Magashegyi Underground, Odett, Zséda, a Compact Disco, Superstereo, Kulka János, Heinz Gábor Biga. Tariska Szabolcs a díjazása kapcsán elmondta: „Én csak teszem a dolgom, azt mások döntik el, hogy milyen lesz az eredménye. Ezt az elismerést „kis életműdíjnak” fogom fel, az elmúlt húsz év elismeréseként. Nagyjából kétszáz szövegem van, és mind a gyerekem. A témák adottak, így ebben nem, de a stílusban lehet újat mutatni”.

Fesztivál kapta az Év Könnyűzenei Produkciója díjat. A Fishing on Orfű a hazai fesztiválpiac egyik fontos szereplője. Az Artisjus vezetősége ezzel a díjjal nemcsak az orfűi fesztiválra, hanem az egész fesztiválszakmára rá akarja irányítania figyelmet. A nyári időszakra eső, több napos pop-rock-alternatív zenei események térhódítása ugyanis az egész zenésztársadalomra pezsdítő erővel hat. Szabó Áron méltatásában a következőképpen fogalmazott: „Az Artisjus vezetősége immáron második alkalommal választott egy fesztivált az év produkciójának, ezzel is jelezve, hogy a szerzők és szövegírók számára is igen jelentősek az évek óta jól teljesítő fesztiválok. Az idei díjazott rendezvény ezek közül is kiemelkedik különleges hangulatával, amelyet jelentős látogatószáma ellenére sem veszített el."

A junior kategóriában is díjakat osztottak: elismerésben részesült a Margaret Island szerzői közössége (Lábas Viki, Törőcsik Kristóf, Füstös Bálint), Szeder-Szabó Krisztina és Szendrői C​saba.  A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb és legegyedibb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Szakos Krisztián méltatásában egyszerűen így jellemezte a formációt: „Természetes, letisztult zenéjük újra bizonyítja, hogy a magyar közönség igényli a míves muzsikát, őket hallgatva elhisszük, hogy ez az egész számukra örömzenélés.”

Szövegírás, dalszerzés, gitáros és énekesi karrier együttesen van jelen Szeder-Szabó Krisztina munkásságában. A polihisztor művésznőről Sebestyén Áron az alábbi laudációt fogalmazta meg: „A zenei játékosság és sokszínűség éppúgy sajátja előadóként, mint dalszerzőként. Szeder stílusa szókimondó, dalszövegei varázslatosak, néha megfogalmazzák azt, amit nem merünk magunktól mindig kimondani. Az utóbbi években független dalszerzőként is dolgozott más előadók dalain, társszerzőként és szövegíróként is kreatív, egyben nyitott az új nézőpontokra.” Szendrői Csabát az Elefánt zenekar énekes-szövegírójaként ismerheti a közönség. Jónás Vera eképpen vélekedik munkáiról: „Modern, bátor és kompromisszummentes szövegei mélyek, megindítóak, mégis egyszerűséget hordoznak magukban. Zsenialitása abban rejlik, hogy ironikus képeket használva azonnal a psziché legmélyebb bugyraiba rántja a hallgatót, aki emellett még szabadon el is döntheti, hogy gondolkodni akar, esetleg pogózva kántálni a tömeggel.”

A komolyzene műfajában is díjakat osztottak: az Év Komolyzenei Művét és Junior Komolyzenei Alkotóját is elismerték. Az előbbi kategóriában Jeney Zoltán: Aus tiefer Not című darabja kapta meg a kitüntető címet, az utóbbiban Brandenburg Ádám érdemelte a díjat. Jeney Zoltán 1970-ben alapító tagja a budapesti Új Zenei Stúdiónak, amely 1972 és 1990 között több mint 600 kortárs zeneművet mutatott be. 1971-ben Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéhez ír zenét. Vendégprofesszorként világszerte tart előadásokat, 2013-tól a Zeneakadémia professzor emerituszaként a zeneszerzés doktori képzés vezetője. Tihanyi László a szerző új művét eképpen írja le: „A reformáció évének egyik kiemelt rendezvénye volt az ünnepi hangverseny, amelyen új műve, az Aus tiefer Not bemutatásra került. A kompozíció legtöbb vonatkozásában a Halotti Szertartásban kijelölt úton halad: énekes és prózai szólisták, kórus és nagyzenekar szólaltatja meg a különböző nyelveken megírt recitatívókat, felolvasásokat, áriákat és kórus-turbákat…a végeredmény pedig egyetlen, hatalmas erővel megjelenített vízió a világunkról.” Brandenburg Ádám korosztályának egyik kiemelkedő tehetsége. Számos sikeres hazai és nemzetközi versenyeredménye mellett jelenleg doktori tanulmányait végzi és a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. A fiatal szerzőről szintén Tihanyi László laudált: „Brandenburg Ádám Prières nocturnes című műve méltán lett díjazott a versenyen. A sok zenei műfajban tevékeny szerző korát meghazudtoló érettséggel és ötletességgel alkotta meg darabját, amelyben bizonyította, hogy ismeri a zenekar kezelésének megtanulható fogásait, valamint képes egyéni hangon, önálló módon kifejezni zenei gondolatait.”

Az Év Magyarnótaszerzője Tóth János István lett. Kétszázötven nótája közül hatvan szerepel lemezen, CD-n, valamint hallható a rádióban és televízióban is. Hat Nótaolimpián szerepelt sikerrel, több alkalommal dobogós helyezést ért el. A Dankó Rádió 2016-ban tizennégy nótáját vette fel a repertoárba. Az irodalmi díjazottak névsora már szintén nyilvános, az elismerések átvételére úgyszintén ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi nagydíjat Berkovits György kapta, a többi irodalmi díjazott: Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László.

Megjegyzések

Népszerűek

Deszkázz, dobj kosárra és csapasd a Hősökkel a budaörsi Korzón!

Szívesen megmutatnád mindenkinek, hogy te vagy a kosárpálya királya? Gördeszka nélkül nem teszed ki a lábad a lakásból? Akkor biztosan ott a helyed az első Korzó Parkolópályán. Ha csak inkább a vonal másik oldaláról szurkolnál a profi sportolóknak, akkor sem fogsz unatkozni.  Belenézhetsz az országos amatőr freestyle BMX, görkorcsolya és gördeszka versenybe vagy a Lords of Gravity előadásába vagy épp a profi breaktánc-bemutatóba. Az sem baj, ha a virtuális sportok világában mozogsz otthonosan, a szervezők ugyanis e-sport sátorral is készülnek, ahol szuper Xbox, Playstation-játékokkal szórakozhatnak kicsik és nagyok egész nap. Emellett a 120 négyzetméteres mobil NERF-csatapálya is várja a látogatókat.Extrém sport bemutatók profi sportolókkal, országos freestyle versenyek, e-sport sátor, óriási NERF-pálya, a nap végén pedig Animal Cannibals és Hősök koncert vár mindenkit szeptember 22-én a budaörsi Auchan parkolójában. A Parkolópálya Extrémsport Fesztivál nevet viselő, egész napos rende…

Tóth Ádám: "Gyorsan egyfelé húz a fülünk". Itt a Táncoljunk a klip! Interjú

Tóth Ádámról leginkább Kállay-Saunders Andrással közös munkái kapcsán írtam. A cikk aktualitását most is egy ilyen anyag szolgáltatja, hiszen nemrégiben jelent meg Táncoljunk szerzeményük. A zenész azonban szerzőként,  producerként sem unatkozik, többek között Cserpes Laurával és Oláh Gergővel alkot. Interjú Ádámmal.
nikiahatos: Ismét igényes nótával rukkoltatok elő Andrással közösen. Most először a hangszerelést és a szöveget is neked köszönhetjük. Honnan az ötlet, ihlet? Tóth Ádám:Andris szerint egy öltözőben született meg a dallam egy szál gitárral. Megmondom őszintén, nem emlékszem erre ennyire pontosan. Azt tudom, hogy átjött hozzám egyik nap, hogy kicsit zenélgessünk, ötleteljünk. Minden percét szeretem annak, amikor ezek a pillanatok megszületnek, mert valahogy olyan szerzőpáros vagyunk, akik nagyon inspirálják egymást. Tudjuk egymás gondolatait, hangulatait, emiatt relatív gyorsan egyfelé húz a fülünk. Így volt ez most is. Elkezdtem gitározni, Andris egyből énekelt rá egy refr…

Balladával rukkolt elő KYRA

Fedor Kyra legutóbb augusztusban rukkolt elő Rajtam áll című anyagával, az énekesnő pedig azóta sem unatkozik. Kyra most először egy lírai szerzeménnyel lepte meg közönségét.
„Ez a lassú dal nem született volna meg, ha nem lett volna egy múzsám hozzá, aki történetesen a párom. Szerettem volna, hogy jól essen neki ez az egész produkció. ” – kezdte a Hosszú út kapcsán az előadó. „Ez az első olyan dalom, amelynek a szövegét is én írtam. A téma középpontjában az áll, hogy mindannyian várunk valakire, hogy elinduljon felénk. A hozzánk vezető úton azonban vannak tapasztalatok, kudarcok, a múlt törmelékei, amiket az illető keresztként cipel a hátán. Aztán a szerelemhez, kapcsolathoz is sok erő, türelem kell. Ennek ellenére azt gondolom, hogy mindent meg kell élnünk, hogy az út végül a megfelelő emberhez, a végállomáshoz vezessen el. A szöveg dallama, hangulata akusztikus felfogást kívánt. Szerettem volna, ha ez a dal tökéletesre sikerül, amikor felvettük a vokált, bizony elpityeredtem, mert ú…