Ugrás a fő tartalomra

Játéknak indult a Rapülők, Geszti Péter mesél róla

Az Első Emelet két egykori zenésze és dalszövegírója játéknak szánta a Rapülők dalait, de első lemezük váratlan és hatalmas sikert aratott. Az 1992-es Rapülők című album megjelentetését számos kiadó vezetője visszautasította, és ez a döntés egyiküknek kis híján nagyon kellemetlen pillanatokat okozott. A Rapülők című lemez születéséről és az akkori könnyűzenei közegről Geszti Péter mesél február 20-án a budapesti B32 Galéria és Kultúrtérben.

A Rapülők első albuma 1992-ben jelent meg. Az azonos nevű együttest az addigra megszűnt Első Emelet két tagja, Berkes Gábor billentyűs, Szentmihályi Gábor dobos és Geszti Péter dalszövegíró alapította, de egyáltalán nem ez volt a tervük.
"Az Első Emelet megszűnése után is barátságban maradtunk, összejártunk és arra gondoltunk, hogy jó lenne újra együtt csinálni valamit. Akkoriban a Danubius Rádió slágerlistáját vezettem és dj-ztem is – hihetetlen, de még kazettáról!-, ezért képben voltam, hogy mik a zenei trendek. Magyarországon akkoriban egyáltalán nem volt jelen a groove-os alapú, friss könnyűzene, ezért ebbe az irányba mozdultunk. Nem vagyok énekes, de van előadóművészi vénám, így találtam rá a rap műfajára, ami nekem megfelelt. Játéknak indult az egész, és a dalokat oda akartuk adni fiataloknak. El is mentünk néhány művházba, ahol underground tehetségkutatókon kerestünk rappereket, de nem találtuk meg a megfelelő előadót. Közben a dalok sorra születtek, így végül a demokazettán én rappeltem el a dalokat. Így született meg a Rapülők, és a sikerünk titka valószínűleg épp az volt, hogy ez a zenekar nem akart megalakulni. Tét nélküli játék volt a zenével, a jókedv és az inspiráció vitt minket előre" – mondta Geszti Péter, a Rapülők frontembere és dalszövegírója.

Az első olyan visszajelzést, ami előrevetíthette a sikert, a Hungária egykori tagjától, Novai Gábortól kapták, aki abban a stúdióban dolgozott, ahol a Rapülők is. Ő azt mondta: „gyerekek, ha ez nem fog nagyot szólni, akkor semmi!” És igaza lett, bár ezzel akkor szinte senki sem értett egyet, meséli Geszti Péter. "Az első demokazettánkkal Michel (Szentmihályi Gábor) kezdett el házalni a kiadóknál, de mindenhol visszautasították. Az egyik kiadóvezető azt mondta, hogy ha ebből a lemezből akár csak 50 000 példány is elfogy, ő kimegy az Oktogonra és letolja a gatyáját. Végül találtunk egy bátor kiadót, és a Rapülők című bemutatkozó lemezünkből két hét alatt kelt el ennyi, sőt platinalemez lett, mert összesen 220.000 példányt adtak el belőle. Aki nem hitt bennünk, a fejét verte a falba. Igaz, nem tartotta be íz ígéretét és végül nem tolta le a gatyáját az Oktogonon, de azért volt benne becsület, ezért egy láda pezsgőt küldött gratulációképpen Joós Istvánnak, a Magneoton vezetőjének, aki ki merte adni a lemezünket."

A Rapülők első lemezéről, az akkori hip-hop szcénához és a reklámszakmához való viszonyukról, a dalok születéséről, a videóklipek és a lemezborítók tervezéséről további részleteket és történeteket mesél Geszti Péter február 20-án este Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A közönség kiváló hangzásban hallgathatja végig a teljes albumot Geszti Péterrel, akivel aztán Horváth Gergely, a Klasszik Rádió műsorvezetője beszélget. Az estet a Lemezjátszó Classic programsorozat részeként szervezik meg a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében.

Megjegyzések

Népszerűek

Ezzel a dallal szeretne erőt adni neked Schwartz Dávid

Új videót töltött fel a YouTube-ra Schwartz Dávid. A videó új, a dal viszont immáron 8 éves, üzenete ennek ellenére nagyon aktuális. Dávid nem csak előadója az Élj bárhol-nak, hiszen a szöveget ő jegyzi, a zenét pedig Szabó Péterrel közösen alkotta meg. 
"Bár ez a dal 2012-ben készült, most nagyon aktuálisnak érzem, mert az üzenete 8 év után vált nagyon fontossá. Ez a dal az akkori Eurovízióra készült, de azóta sem figyeltek fel rám a műsor készítői. Ez mára már egyáltalán nem számít, hiszen az értékek közvetítésénél semmi sem fontosabb. Hitet, erőt energiát szeretnék adni az embereknek." - mesélte az énekes.
Dávid! Szerencsére, akadnak, akik figyelnek rád!
Dávidot kíséri: SoundCircus Zenekar szerző: nikiahatos

Így lett Pofátlanul Boldog Singh Viki. / Beszélgettünk az új dalról és a klipről

Ki az a Singh Viki számomra? Egy IGAZI díva, aki stílusában tökéletesen ötvözi a cukiságot és a romantikát, emellett kifinomultságot és tisztaságot sugároz. Nem mellékesen az egyik legjobban éneklő női előadó hazánkban. Olyannyira, hogy a 2014-es Rising Star győztes címét neki adtam volna, de a két évvel későbbi Eurovízióra is őt küldtem volna ki a (Valla Attila szövegű) Katonákkal. Ennyit a múltról, jöjjön a jelen.

Viki ugyanis ma új dallal örvendeztette meg közönségét, amiben arról mesél, hogy miként lett ő Pofátlanul Boldog. Ebben az anyagban több stílus keveredik ízlésesen, egy falatnyi hiphop, egy falatnyi népdal, egy falatnyi minőségi pop. A modern hangzású dal érdekessége, hogy ez az első olyan munka, amelynek szövegét, zenéjét, hangszerelését, produceri munkáját Viki álmodta meg és készítette el. Hegedű fronton  a zseniális Farkas Izsák, masterként pedig a szintén fantasztikus Vígh Arnold tette hozzá a szükséges pluszt. Őszinte, hiteles, mesteri munkára számíthattok.
nikiahatos…

A saját magához vezető utat tárja fel Audiopoeta

Akárcsak jó néhány előadó, Audiopoeta is gondoskodik arról, hogy picit tartalmasabban telhessen el a karantén időszaka. Az időről-időre cinikus hangvétellel dolgozó, társadalmi problémákkal (is) foglalkozó előadó Hazaút című számához igen érdekes, okos, metaforikus klipet is készített. Erről a friss anyagról beszélgettünk egy picit.
nikiahatos: A videó rendezője is te voltál. A kötél vonulat és a klip végkifejlete nagyon tetszik, honnan jött az alapötlet? Mennyi időt vett igénybe a forgatás? audipoeta: A klipjeim kilencven százalékának én vagyok a rendezője, vágója és forgatókönyvírója. Ez azért van, mert a mondanivalóm részét képezi a szöveg tartalmán kívül a képi világ tartalma is. Mindig egyre többet és többet akarok mondani, adni, és ha úgy érzem, hogy ez a szövegből nem jött át eléggé, akkor a képi világgal próbálom meg kiegészíteni. Ez esetben a kötél az 'erő ami haza húz', a kötél a 'köldökzsinór', ami az eredeti értékeimhez köt. Ez a szám alapvetően metaforizál …