Ugrás a fő tartalomra

Játéknak indult a Rapülők, Geszti Péter mesél róla

Az Első Emelet két egykori zenésze és dalszövegírója játéknak szánta a Rapülők dalait, de első lemezük váratlan és hatalmas sikert aratott. Az 1992-es Rapülők című album megjelentetését számos kiadó vezetője visszautasította, és ez a döntés egyiküknek kis híján nagyon kellemetlen pillanatokat okozott. A Rapülők című lemez születéséről és az akkori könnyűzenei közegről Geszti Péter mesél február 20-án a budapesti B32 Galéria és Kultúrtérben.

A Rapülők első albuma 1992-ben jelent meg. Az azonos nevű együttest az addigra megszűnt Első Emelet két tagja, Berkes Gábor billentyűs, Szentmihályi Gábor dobos és Geszti Péter dalszövegíró alapította, de egyáltalán nem ez volt a tervük.
"Az Első Emelet megszűnése után is barátságban maradtunk, összejártunk és arra gondoltunk, hogy jó lenne újra együtt csinálni valamit. Akkoriban a Danubius Rádió slágerlistáját vezettem és dj-ztem is – hihetetlen, de még kazettáról!-, ezért képben voltam, hogy mik a zenei trendek. Magyarországon akkoriban egyáltalán nem volt jelen a groove-os alapú, friss könnyűzene, ezért ebbe az irányba mozdultunk. Nem vagyok énekes, de van előadóművészi vénám, így találtam rá a rap műfajára, ami nekem megfelelt. Játéknak indult az egész, és a dalokat oda akartuk adni fiataloknak. El is mentünk néhány művházba, ahol underground tehetségkutatókon kerestünk rappereket, de nem találtuk meg a megfelelő előadót. Közben a dalok sorra születtek, így végül a demokazettán én rappeltem el a dalokat. Így született meg a Rapülők, és a sikerünk titka valószínűleg épp az volt, hogy ez a zenekar nem akart megalakulni. Tét nélküli játék volt a zenével, a jókedv és az inspiráció vitt minket előre" – mondta Geszti Péter, a Rapülők frontembere és dalszövegírója.

Az első olyan visszajelzést, ami előrevetíthette a sikert, a Hungária egykori tagjától, Novai Gábortól kapták, aki abban a stúdióban dolgozott, ahol a Rapülők is. Ő azt mondta: „gyerekek, ha ez nem fog nagyot szólni, akkor semmi!” És igaza lett, bár ezzel akkor szinte senki sem értett egyet, meséli Geszti Péter. "Az első demokazettánkkal Michel (Szentmihályi Gábor) kezdett el házalni a kiadóknál, de mindenhol visszautasították. Az egyik kiadóvezető azt mondta, hogy ha ebből a lemezből akár csak 50 000 példány is elfogy, ő kimegy az Oktogonra és letolja a gatyáját. Végül találtunk egy bátor kiadót, és a Rapülők című bemutatkozó lemezünkből két hét alatt kelt el ennyi, sőt platinalemez lett, mert összesen 220.000 példányt adtak el belőle. Aki nem hitt bennünk, a fejét verte a falba. Igaz, nem tartotta be íz ígéretét és végül nem tolta le a gatyáját az Oktogonon, de azért volt benne becsület, ezért egy láda pezsgőt küldött gratulációképpen Joós Istvánnak, a Magneoton vezetőjének, aki ki merte adni a lemezünket."

A Rapülők első lemezéről, az akkori hip-hop szcénához és a reklámszakmához való viszonyukról, a dalok születéséről, a videóklipek és a lemezborítók tervezéséről további részleteket és történeteket mesél Geszti Péter február 20-án este Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A közönség kiváló hangzásban hallgathatja végig a teljes albumot Geszti Péterrel, akivel aztán Horváth Gergely, a Klasszik Rádió műsorvezetője beszélget. Az estet a Lemezjátszó Classic programsorozat részeként szervezik meg a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos