Ugrás a fő tartalomra

Itt a 2019-es hangfelvétel-piaci statisztika a fizikai és digitális értékesítéseket illetően

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a magyar hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2019. évre vonatkozó statisztikáit. Ezzel párhuzamosan a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - közzétette éves jelentését a tavalyi év eredményeivel.

8,2%-kal növekedett, immár világszerte összesen évi 20,2 milliárd dollár a hangfelvételpiac összbevétele. Ez jól mutatja az alkotók sikeres munkáját és befektetését a hangfelvétel-kiadóktól a művészekig.

"Míg a most közzétett számok a zenei üzlet tavalyi eredményeit jelzik, a COVID-19 járvány elképzelhetetlen kihívások elé állított minket" - mondta Frances Moore, az IFPI vezetője, aki a zenei közösség összefogása kapcsán hozzátette: "Kritikus és mindmáig folyamatban levő kiemelt cél, hogy a tagjaink által képviselt hangfelvétel-kiadók világszerte a művészek, zenészek és a szakmában dolgozók munkáját támogassák, megvédjék."

A Global Music Report 2019 legfontosabb nemzetközi megállapításai:
• 22,9%-kal nőtt a streaming bevétel. A jelenleg 11,4 milliárd dolláros összeg a teljes hangfelvétel-ipari bevétel több mint felét (56,1%-a) teszi ki. A streaming árbevétel növekedése több, mint ellensúlyozza a fizikai bevétel 5,3%-os csökkenését.
• A összesített streaming bevétel növekedésének fő oka a fizetős (prémium) streaming bevétel 24,1%-os emelkedése volt. Ez az érték szinte az összes piacon nőtt.
• 341 millió fizető streaming felhasználó volt 2019 végén (+33,5%).
• A fizetős streaming bevétel a teljes hangfelvételipar bevételének 42%-át teszi ki.
• Európa, a világ második legnagyobb régiójának hangfelvételpiaca 7,2%-kal nőtt az elmúlt évben, miután 2018-ban szinte stagnált. Az Egyesült Királyság 7,2%, Németország 5,1%, Olaszország 8,2%, Spanyolország pedig 16,3% növekedést könyvelt el.

A magyarországi hangfelvételpiac eredményei a MAHASZ adatai alapján:

Fizikai és digitális értékesítés 1999-2019 (millió Ft)
A teljes értékesítés (fizikai + digitális) mintegy 4,4 Mrd Ft. A 2000-ben bekövetkezett csúcs óta a folyamatos csökkenés 2013-ig tartott, amikor megfordult a trend, és azóta a növekedés folyamatos, már az összérték elérte a 2008-as szintet, ám z még meg sem közelíti a két évtizeddel korábbi csúcsot.
Fizikai forgalom változása 2018-2019
Az előző évhez képest a fizikai forgalom 4,96%-kal csökkent 2019-ben, 1.035.325 darab fizikai hanghordozó fogyott. Az éves nagykereskedelmi érték azonban 1,53%-kal, 1,45 milliárd Ft-ra nőtt. Vannak, akik még ragaszkodnak a fizikai formátumú hanghordozókhoz. Köztük számos olyan gyűjtő található, aki a speciális kiadványokra, különleges kiszerelésű termékekre az átlagosnál nagyobb összeget is áldoz. Ez az egyik lehetséges oka annak, hogy a legnagyobb számban értékesített hanghordozó, a CD esetében 17,66%-os mennyiségi visszaeséshez 3,9%-os értékbeli csökkenés társul. Eközben azonban az értékesített vinylek száma és értéke közel azonos mértékben nőtt.


Digitális forgalom változása 2018-2019
A digitális értékesítésen belül a letöltések összértéke 15,95%-kal csökkent, a streaming összértéke 41,02%-kal nőtt, így összességében 37,64%-kal nőtt a digitális forgalom.

Hanghordozók értékesítése típus szerint 1999-2019 között és megoszlásuk 2019-ben (ezer db)
A hanghordozók 2019-es fizikai mennyiségének legnagyobb része CD, de számottevő a vinyl lemezek aránya is.Hanghordozók értékesítése típus szerint 1999-2019 között és megoszlásuk 2019-ben (millió Ft)
A fizikai hanghordozók 2019-es értékének legnagyobb részét ugyancsak a CD-k adják, de a vinyl lemezek értékének aránya is kiemelkedő.


Zenei hanghordozó értékesítések besorolás szerint 1999-2019 között és megoszlásuk 2019-ben (ezer db)
A fizikai hanghordozók 2019-es értékesítésének legnagyobb részét a hazai kiadványok adják.


Forrás: Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos