Ugrás a fő tartalomra

Ilyen lett a hetedik Péterfy Bori lemez

Egyértelműen érezhető a világjárvány hatása az új, hetedik Péterfy Bori korongon. A július elején megjelent Szikra-ban 12 dalon át ott a düh, a tehetetlenség, no és persze a vágy valami jobb, több iránt. Vannak nóták, amelyeken elgondolkodtam, eltűnődtem, és voltak olyanok is, amelyek alaposan felráztak, ez utóbbi közé tartozik a már korábban klippel megjelent, nálam azóta is napi szinten felcsendülő 100 fény év is. 

Már első pillantásra feltűnt a dalok izgalmas címe, hiszen olyan nóták kaptak helyet az albumon, mint a Nem ma, a Keringő, a Gonosz dobos, vagy éppen a Ki tartja az égboltot föléd? A hitelesség egy percig sem kérdés, ez köszönhető annak is, hogy Bori 12 dalból 7-nek a szövegét maga írta, olyan társakkal, mint Saiid, Sarkadi Balázs, Szabó Benedek, Hajós-Dévényi Kristóf, vagy éppen Tövisházi Ambrus (zene). 

A számok tökéletesen fonódnak össze, hiszen vannak vissza-visszatérő témák, mint az egyensúly és a nyugalom elvesztése, a magány, az, hogy az ember csak magára számíthat igazán, hogy valahogy ki kell mászni a gödrökből, és túl kell élni a harcokat. A lemezt az első hangtól az utolsóig átöleli a lázadás, a feszültség, a megoldásra vágyás, és a filmzenés hatások. Bori, mint mindig, most is igazi, vagány, szexi, ennek is köszönhető, hogy az album hallgatása közben újra élet szökött az ereimbe, és feléledt a lelkem. Tényleg ott a Szikra minden hangban, minden gondolatban.

Minden szerzemény egy jóféle hipnotizáció, belepiszkál a tudatomba. A kedvenc dalt számomra a Nem ma jelenti, ami nem más üzenettel bír, minthogy mindent értékelnünk kell. Minden lépést, tengert, illatot, hangot, egyszerűen  mindent, egészen addig a napig, amíg nem ér véget a filmünk, avagy az életünk.

Külön piros pont az album ötletes, kreatív, művészi premierjéért. A lemez dalait bemutató szövegvideóban Bori fehér overálban fut, néha hátra pillantva, néha elesve, néha megfáradva, aztán új erőre kapva. Hogy mennyire minőségi is ez a munka, azt az is igazolja, hogy a hivatalos formátum mellett megjelent néhány egyedileg, kézzel készült (Stark Attila grafikus-képzőművész)  példányban is, amelyek pillanatok alatt elkeltek. 

A sokszínű, eklektikus, rendkívül ütős korongot november 28-án az Akvárium Klub NagyHalljában tervezik bemutatni. Bízom abban, hogy meg is fog valósulni.
szerző: nikihatos

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Anymood: "Érzelmi alapon írunk zenét"

Bencsik Tamarát sokan a 2008-as Megasztárban ismerték meg. A dögös, tehetséges lány jelenleg az Anymood duójában állja meg helyét, ahol párjával együtt (Aydan) szolgáltatja a talpalávalót.
Mi az Anymood története? Hogyan ismerkedtetek meg egymással? 
Aydan: Mindketten ismerjük a legendás hajógyári szigetet, ahol közel 10 évig voltam rezidens. Tamara pedig nem csak a hangja, de a férfimagazinokban tett pózai miatt is népszerű. Bevallom, nekem az utóbbi kapcsán ugrott be először, hogy ki is ő. Utólag tudtam meg, hogy a művésznő már régen kifigyelt magának a pult mögül, hiszen fellépései után gyakran megjelent nálunk, és mulatott a zenéimre. Aztán az egyik oldalon írt rám először, és elmondta, hogy tetszik neki, amit képviselek. Kiderült, hogy producerkedik, és 100%-ban egyezik a zenei ízlésünk. Innentől elindultak köztünk az ötletcserék, majd megszületett az első közös számunk, mely a mai napig az egyik legkedveltebb dalunk, az OVER.

Mitől más ez a formáció, mint a többi?
Aydan: Elsősorban …

Best of 2019: A legstílusosabb női előadók

A színpadon bizonyító, minden szinten igazán jól összerakott énekesnők nem csak zenéjüknek, de külsejüknek is nagy figyelmet szentelnek. 2019-ben számomra az alábbi négy rendkívül eredeti hölgy volt a leginspirálóbb stíluskirálynő. Összeállításomban olyan fotókat hozok az énekesnőkről, amelyek nem színpadon készültek, hiszen öltözékeikre a szürke hétköznapokon és az egyéb szereplésekkor is gondosan odafigyelnek.
Nagyváradi Nelli  (Dal ajánló: ÉNB Karola - Ideje megbocsájtani)
2017 és 2018 után most sem tudom kihagyni a Best of listáról Nagyváradi Nellit, aki még mindig borzasztó rafináltan keveri az extravagáns és a nőies vonalat. Ez a nő egyszerűen nem ismeri az unalmas összeállítás fogalmát, bármelyik stílusba kóstol is bele, hihetetlenül tüzes kis inspiráció. A NOA énekstúdió tanárnénije az év során különösen sokszor bújt a VDR szettjeibe, nem csoda, hiszen ezeket a ruhákat szinte kivétel nélkül ráöltötték.

Péterfy Bori (Dal ajánló: Hősök feat. Péterfy Bori – Te vagy a veszély)
Bori v…

Itt egy újabb szép nóta Tkyd és a Hősök tálalásában

Aktívan indítja az új évtizedet Tkyd. Az előadó január 8-án jelentette meg legutóbbi klipjét Kövek a zsebben címmel, ám máris itt van egy újabb közreműködés tőle. A rapper ismét a Hősök srácaival alkotott közösen és az eredmény Ugyanúgy, mint a Próbáld meg, Lassul a gép, Bevesszük a várost, az Ikonok, vagy éppena Ha én lennék a főnök szerzemények esetében is, finom kis minőség lett. Életszagú tartalom, bőröd alá kúszó dallamvilág, hatalmas flow. Indíts el a videót nyomban!
Zene: Mr. JoeKer. Szöveg: Eckü, Tkyd, Mentha Kamera: Ozsváth Gergely, Plank Csaba.
Vágás és utómunka: Elyazgi Dénes
szerző: nikiahatos