Meghallgattam OliverFromEarth és Kovács Gyopár Karácsony albumát. + NYEREMÉNYJÁTÉK

Patocska Olivért, ahogy sokan mások, én is a 2013-as X-faktor szériában ismertem meg, ahol a ByTheWay formációval versenyzett. Olivér a show után nem sokkal elköszönt a bandától, majd az éneklés mellett szerzőként és producerként is alkotni kezdett. OliverFromEarth néven is bizonyító előadó nemrégiben egy rendhagyó, tradicionális karácsonyi dalokat tartalmazó koronggal rukkolt elő. Rendhagyó ez az anyag már csak az album stílusa miatt is, ugyanis a legnépszerűbb ünnepi nóták a jazz egyik műfaját jelentő swing stílusában csendülnek fel. 

Az első karácsonyi énekek még a IV. században születtek, az otthoni karácsonyi dalok éneklése, hallgatása pedig a brittektől származik, akik énekekkel kívántak minden jót a szomszédaiknak. Itthon a népdalgyűjtés során váltak ismertté magyar énekek, amelyek jelentős része a betlehemi játékokhoz született. Nem mondom, hogy alapvetően hatalmas kedvelője vagyok ezeknek a nótáknak, ám Olivérék korongjától mégiscsak megjött a hangulatom az ünnephez. 

Olivér széles palettát álmodott meg erre a korongra, amelyben partnere volt állandó zenésztársa, Barabás Dávid és a 2014-es Rising Star egykori versenyzője, Kovács Gyopár is. A korong nagy erőssége a big band hangszerelés, az erőteljes ritmusszekció, amellyel a hármas kiteljesíthette kreativitását, és valóban igényesen nyúltak hozzá a már jól ismert dalokhoz. A korong hallgatása során végig az az érzésem támadt, mintha az én nappalimban gyűlne össze egy zenészekből álló társaság, akik improvizálva muzsikálnak, tökéletes harmóniában.   

Már az introban (Télapó itt van) csodásan cseng össze Olivér és Gyopár hangja, így hamar kiderül, hogy jó döntés volt ez a párosítás. A Kodály Zoltán gyűjtötte, újszerű, vegyes stílusú magyar népdalhoz, a Kis Karácsony, nagy Karácsonyhoz megmosolyogtatóan rafináltan nyúltak hozzá, hiszen lassan indul, aztán veszettül nagyot csattan. A korong csodásan építkezik, hiszen a Kiskarácsony, nagy karácsony után harmadikként érkezik az Ember, Ember bámulatos hangszeres játékkal, belassulással, majd, mielőtt túlzottan megnyugodnánk jön egy pörgősebb Csengőszó. Gyopárról tudom hogy színésznőként is megállja helyét, így az egyedülálló hangzás mellett talán ennek is köszönhető, hogy az ötödik dalra (Csengőszó) már egy musical kezd kirajzolódni lelki szemeim előtt. Korábban említettem, hogy alapvetően nem vagyok nagyon rajongója a karácsonyi nótáknak, albumoknak, de itt már nem bírtam ki, hogy ne fakadjak dalra én is. 
Az alkotók a Pásztorok, pásztorok-kal (7.szám) elhozták a megható vigasztalást és az igaz hit világát. A korong egyik nagy-nagy éke a legnépszerűbb, egyben valószínűleg legrégebbi magyar karácsonyi dal, a Mennyből az angyal, amelyet az album végén, 11. számként kapunk meg. Csodásan tekerik meg ezt a nótát a szerzők. Utolsóként pedig a Szálljatok le-t tálalták, amely hallgatása során az volt az érzésem, mintha ez egy személyes jó kívánság lenne az alkotóktól a hallgatóknak. „Szálljatok le, szálljatok le Karácsonyi angyalok, Zörgessetek máma este Minden piciny ablakot, Palotába és kunyhóba Nagy örömet vigyetek, boldogságos ünnepet!” – csendül fel csodásan.  

Röviden tehát egy remekül építkező, békét teremtő kis korong lett, amelyhez csak gratulálni tudok. Így érdemes hozzányúlni mások számához. A Karácsony album a Zeneszöveg.hu gondozásában jelent meg, amelyet itt tudsz megvásárolni zenekedvelő szeretted számára. De most a BSIDE Hungary jóvoltából meg is nyerheted! Gyere a Facebookra játszani!

szerző: nikiahatos