Átadták a zenei ösztöndíjakat

Huszonkét fiatal zenész és zenetudós részesült idén ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat 2022. március 31-án adták át. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek a zene területén tevékenykedő alkotóknak.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek pályázhattak 30, illetve 35 éves korig. Fischer Annie-ösztöndíjban összesen tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesült, itt hat teljes és három megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium, míg a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti-ösztöndíjat az idei évben is három tehetséges jazz zenész nyerte el. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat pedig az ifjú zeneszerző és zenetudós pályázók közül összesen heten vehették át. Az ösztöndíjakat ünnepélyes átadó keretében adta át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke is.

A zeneművészeti ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint, hogy ismertségükhöz, közönséggel való közvetlen találkozásukhoz megfelelő mennyiségű és minőségű alkalomhoz juttassák az ösztöndíjasokat.

Az ösztöndíjak fedezetét 2022-től a Magyar Kultúráért Alapítvány biztosítja.

Az ünnepélyes díjátadón Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte, hogy tekintettel arra, hogy a tehetség minden támogatást megérdemel, ezért az eddigi gyakorlattól eltérően azok a fiatalok is teljes összegű ösztöndíjban részesülnek, akiket a kuratórium megosztott ösztöndíjra javasolt.

Ennek a döntésnek köszönhetően az idei évben minden díjazott bruttó 200 000 forintos támogatásban részesülhet.

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj
Magyar Valentin Temesvári Bence
Kaposi Brúnó
Ortane Vivienn
Seidl Dénes
Tátrai Farkas
Sztranyák Dávid Balogh Ádám
Eszenyi Zsombor Dániel
Jan Vojtek
Sztathatosz Sebestyén
Devich Gergely

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj
Gusztin Rudolf
Horváth Pál
Laskai Anna
Lázár Dániel György
Molnár Viktor
Berki Armand
Varga Dániel

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj
Gyányi Tamás
Nagy Emma
Sebestyén Patrik


forrás: Petri Anikó