Itt az album: Megjelent Balanyi Szilárd 4. nagylemeze

Április 8-án jelent meg Balanyi Szilárd 4. nagylemeze, ami a Szilárd - Na, ez az! címet kapta. Az albumon szereplő barátok, költők, írók, előadók mind boldogan mondtak igent a közös munkára. Többek között, Kemény Zsófi, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, Kardos-Horváth Janó, Bodor Áron, valamint Galambos Dorina, Kiss Flóra, Schloblocher Barbara, Sándor-Schmidt Barbara. A hangszereken is fantasztikus csapat állt össze, Pásztor Sámuel, Madarász Gábor, Paczári Viktor, Bátor Bence személyében. Mindezek mellett a lemez elkészítésének folyamatát és az ezzel járó gondolatokat, érzéseket rögzítették, így a hanganyag mellé egy a kulisszák mögé betekintést adó dokumentumfilm is készült. Ezzel is megőrizve ezt a csodálatos emléket.

Ez az album tulajdonképpen a régmúlt és az elmúlt évek együttes érzelmi lenyomata. Mostanra, de már egy évvel korábbra is igaz, a közösségben való létezésre és munkára borzasztóan megnőtt az igény. Mindenkibe rengeteg mondanivaló szorult, és a film remek alkalom volt arra, hogy ezeket összegezve, a zanzát felhasználva, egy lenyomatot készítsen a jelenről a jövő számára. Költők és zenészek szellemi tűzfészke (fazeka, tűzhelye, stb.) lett a SZILÁRD - NA, EZ AZ! című album, illetve az ennek létrejöttét dokumentáló film. A filmet Bátori Gábor készítette. A borítón látható rajz arra utal, hogy minden dal Szilárd zongoráján született, onnan indult útnak, ez mindennek az eredője. A sok magányosan eltöltött délelőtt ihlette dalkezdemény bölcsője.


Ahogy írtuk, Szilárd, rengeteg barátot, költőt, zenészt hívott össze a közös munkára, ők így vélekednek a folyamatról: “ A metálhörgés maradhat? Zseni volt, nagyon-nagyon jó volt, én örülök, hogy a részese lehettem, végre kicsit kiszabadultam a komfortzónámból.” (Lábas Viki)

“...ez nagyon tömény. Szeretem a tömény zenéket, mert annyi a híg zene. Úgyhogy szeretem, hogy megáll benne a kés és van atmoszférája. (Lackfi János)

“Szilárd felfedte a titkos gondolatait és vágyait.” (Kemény Zsófi) “ Engem mindig az érdekel, hogy valahogy feszítsük szét a kereteket. Az, hogy most itt ülünk az asztalnál, tévébe beszélünk, villamosokon, ez mind annak köszönhető, hogy voltak, olyan őrült feltalálók, hősök, művészek, akik másképp akarták csinálni a dolgokat.” (Kardos-Horváth János)

“Imádok a Szilárddal dolgozni, mert ahhoz képest, hogy egyébként maximalista és mindent nagyon igényesre szeret elkészíteni, legyen szó akár egy videóklipről vagy magukról a dalokról, ahhoz képest halál nyugodt. Meg mérleg, mint apám. Lehet azért bír ennyire.” (Galambos Dorina)

Április 13-án a Három Holló Kávéházban pedig egy közösségtalálkozó keretein belül összejöhetsz az alkotókkal egy közös filmvetítésre, zenélésre, beszélgetésre.

forrás: Tünde Pozsogár