Itt a klip: Megérkezett Mardoll első magyar nyelvű klipje

A dal nem mentes a szókimondó társadalomkritikától, a klipben pedig egyedi humorával és rengeteg iróniával találkozik a néző.

Hosszú ideje készült első magyar nyelvű dalára az X-Faktorból ismertté vált Catherine Dederick, azaz Mardoll. Az előadónak nagy kihívás volt a dal elkészítése, hiszen amerikai-magyarként élete jelentős részét a tengerentúlon töltötte, így a magyar nyelvvel olykor meggyűlik a baja.


„Eredetileg angolul írtam meg a dalt, ’Once I had a dream’ címen és arról szólt, hogy gyerekként mindig arról álmodoztam, amit most csinálok. A LINKIN PARK „We Made it” érzése keveredett benne a rapzenében megtalálható braggadocio stílusokkal. Azonban mikor le akartuk fordítani be kellett látnom, hogy ugyanazt a kontextust, ugyanazzal a lüktetéssel lehetetlen magyarul is visszaadni. Megpróbáltunk a témánál maradni úgy, hogy a dal stílusa ne változzon, de a szöveg is izgalmas maradjon. A magyar nyelv rendkívül összetett és vannak benne olyan hangok, amelyeket nem könnyű kimondanom. Magyarul rappelni igazi nyelvtorna számomra. A helyzet csak durvult, amikor megpróbáltam hozzáadni a dal sebességét, tempóját. Szóval minden magyar (speed) rappernek teljes tiszteletem, magyarul rappelni nagyon kemény!” – árulta el Mardoll.

„Sokak számára talán erősnek tűnnek a sorok, de az angol szövegeim van, hogy még szókimondóbbak. Egyébként a dal és a klip is egy társadalmi kommentár, iróniával fűszerezve: rávilágít arra, hogy az emberek mennyire hisznek a szóbeszédek alapján kialakított hamis képeknek. Az ’Irigyek a gyerekek mert tele vagyok pénzzel’ – is csak egy kis rájátszás arra, hogy engedjük el a sztereotip gondolkodást" – tette hozzá Catherine Dederick.

„Szeretném megmutatni, hogy a nők ugyanolyan kemények – vagy még keményebbek – tudnak lenni a rap világában is, mint a férfiak. Biztos, hogy lesz, akinek ez túl sok, de vállalom, én ilyen vagyok” – mondta Mardoll.

A klip koncepcióját is maga álmodta meg. „Marie Antoinette különc nő volt, több mende -mondát kitaláltak róla, amelyek hozzájárultak fejvesztéséhez. A klipben én is hasonló karaktert alakítok, aki elrontja a lakomát és káoszt teremt. Nem hajlandó beilleszkedni normákba, ezért a végén lefejezik. A klipben több, hozzám közelálló ismert zenei arc is feltűnik, mint a párom, Hadas Alfréd, de Pribelszki és Fehér Holló is szerepet kaptak. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki a klipen dolgozott – csodálatos volt a közös munka” – mesélte Catherine.

„Szeretnék még sok-sok dalt és látványos klipet készíteni és lehető legtöbb helyre eljutni fellépni. Hamarosan egy új terepre is átmerészkedem, épp dj-zni tanulok, így hamarosan bárki megnézheti milyen, amikor egyszerre tolom: rappelve a dj-pult mögül." - tette hozzá még az előadó.


forrás: Goldrecord