2022 - Ezeket pörgettem legtöbbször júniusban

Sokak örömére a hónap során immáron nem csak a koncert-, de a fesztiválszezon is ezerrel dübörög. Az előadók legjava azonban nyáron sem hanyagolja az alkotást, remek friss anyagokkal, újragondolásokkal rukkolnak elő. Eljött június utolsó napja, hozom is rövidke összeállításomat az én kedvenc számaimmal.

CÉANNE - EVERGREEN

CéAnne szólóban legutóbb még tavaly jelentkezett a zeneileg bonyolultabb harmóniákkal tűzdelt Homemade című dalával, ám azóta sem tétlenkedett: időközben megálmodott egy új, különleges légkörrel fűszerezett lemezt. A közelmúltban nem várt fordulat következett be CéAnne életében. A hónapban megjelent öntudatra ébresztő, értékeket felismerő Evergreen dalhoz bár egy igazán mozgalmas, erőteljes klipet tervezett rengeteg futással, tánccal, egy csütörtöki napon elcsúszott egy villamosmegállóban, így eltörte a bokáját. Műtét, kórházban töltött napok, majd heteken át tartó gipsz várt az előadóra. Bár az eredeti klipes tervek egy ideig még csak tervek maradnak, CéAnne nem szerette volna vizuális anyag nélkül tálalni új szerzeményét, így végül mégiscsak kapott egy kis homemade videót az Evergreen.

DOWN FOR WHATEVER - VOLTAM / LESZEK

Aki követi Diószegi Kiki zenei munkásságát, az tudja róla, hogy nem áll távol tőle a kollaborációk világa. Eddig azonban Kiki működött közre más produkciók számában (lásd: Mudfield - Őrláng, Phoenix Rt - Jelzőfény), a metalcore-t, modern metált játszó Down for Whatever formációra nem volt jellemző ez az irány. Kiki szerencsére tipikusan az az előadó, aki mindig mindent megad a daloknak, hogy azok valóban teljesek legyenek. Így jött a képbe hazánk egyik (ha nem A) legcsodálatosabb frontasszonya, Pásztor Anna, akivel közösen elkészítették az idei év eddigi legbrutálisabb közreműködését Voltam / Leszek címmel. A dal életünk egyik állandó jelenségét, a hullámvölgyeket járja körbe, többek között olyan témákkal, mint a kihasználás, a kétszínűség, a szálka - bálvány kontraszt. Jómagam már az első hallás során teljesen megborultam, ez a vérprofi dal alaposan elkapott, berántott, felrázott, életet, erőt csiholt belém. A hozzá készített klip (Császár Róbert, Zsoldos Dávid) is megért minden fáradozást, pont annyira támasztja meg a dalt, hogy hozzáadjon, de ne vegye el róla túlságosan a fókuszt. Libabőr, csodálat fog el azóta is, ahogy újra és újra meghallgatom. Már tudom, hogy az idei nyaram (évem) meghatározó szerzeménye lesz ez. Köszönet érte (örökké imádlak titeket)!


SZAKÁCS GERGŐ - VAN-E MÉG?

Nem sokkal megjelenését követően platina lett Szakács Gergő első szóló albuma, az Evolúció. A korongon a Follow The Flow énekese az elmúlt több mint tíz év zenei és érzelmi evolúcióját adja át hallgatóinak remek, fülbemászó dallamaival, csodásan építkező, érzelemdús szövegeivel. Gergő léleksimogató tehetségére még 2014-ben figyeltem fel, amikor olyan dalokhoz készített újragondolásokat, mint Fluor Tomi: Felébredni máshol-ja, vagy éppen Curtis és Majka: Csak te létezel-je. YouTube csatornáján ehhez a világhoz, hangulathoz tér most vissza Gergő, hiszen júniusban akusztikus, Live anyagokkal jelentkezett a platformon. Gergőt Tempfli Erik kíséri zongorán, a mix, master teendőket pedig Somogyvári Dániel látta el. A már megjelent dalok közül számomra a Van-e még az abszolút kedvenc.


SZOLNOKI PÉTER, BENCSIK TAMARA - RÓZSA

A különleges duett első, könnyűzenei verziója 2017-ben készült el, ám most új, szimfonikus formában találhatja meg közönségét. A Rózsa Temesi Berci harmadik, valamint negyedik nagylemezén is hallható, a dal csodás szövegét Lombos Marci írta, hangszerelését pedig Bubenyák Zoltán végezte. A dal egyik nagy erőssége, hogy a szívbemarkoló szöveget mindenki máshogy tudja értelmezni. A Rózsa klipje Berci Fonogram-díjas Symphosium 40 nagylemezének bemutatóján forgott, ahol a duett előadóin túl olyan csodás művészek csatlakoztak a basszusgitároshoz, mint Nagy Laci Gitano, Vavra Bence, Ferencz Péter Peet, Csányi István, vagy éppen Kálmán Tamás, akiket a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint egy több mint 50 fős nagyzenekar kísért.


szerző: nikiahatos