Ők kapják a zenei Artisjus-díjakat idén

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus: tizenkét zeneszerzőt, szövegírót, alkotói közösséget tüntettek ki. Zsoldos Béla életműdíjat, Sárik Péter az év zeneszerzője címet, Szepesi Mátyás pedig az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. A 2021-as év produkciójának Müller Péter Sziámi Napidal Sziámival elnevezésű projektjét választották. Junior Artisjus-díjjal ismerték el Sallai Dénes Bálintot (Dé:Nash), Kőrös Mimit (Saya Noé) és a Carson Coma zenekart. A komolyzene területéről Dragony Tímea, Lázár Dániel, Pintér Gyula és Vajda Gergely kap elismerést. Az év nótaszerzője Matusik Sándor lett.

Az Artisjus 22. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Az Artisjus szerzőkből és egy zenemű kiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről, a könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő.

Zsoldos Bélát életműdíjjal, Sárik Pétert az év zeneszerzője címmel, Szepesi Mátyást pedig az év szövegírója díjjal tüntetik ki. Az év produkciójának a Napidal Sziámival projektet választották. Junior Artisjus-díjjal ismerik el Sallai Dénes Bálintot (Dé:Nash), Kőrös Mimit (Saya Noé) és a Carson Coma alkotói közösségét. Az év komolyzenei műve kategóriában idén két alkotást is díjaznak: Dragony Tímea To a skylark (Egy pacsirtához), Pintér Gyula Shades (Árnyak), valamint Vajda Gergely Fuharosok, Esterházy Péter azonos című elbeszélése alapján készült műve érdemelte ki az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Lázár Dániel kapja. Az év nótaszerzőjének Matusik Sándort választották. Idén nyolc zenei kategóriában díjazzák a szerzőket, valamint átadják a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

Könnyűzenei alkotói életműdíj - Zsoldos Béla
Az Év Könnyűzeneszerzője - Sárik Péter
Az Év Könnyűzenei Szövegírója - Szepesi Mátyás
Az Év Produkciója - Napidal Sziámival
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója - Sallai Dénes Bálint (Dé:Nash), Kőrös Mimi (Saya Noé)
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közössége - Carson Coma
Az Év Komolyzenei Műve - Dragony Tímea: To a skylark (Egy pacsirtához), Pintér Gyula: Shades (Árnyak), Vajda Gergely: Fuharosok
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója - Lázár Dániel
Az Év Magyar nóta szerzője - Matusik Sándor

Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére egy héttel korábban került sor. Az irodalmi nagydíjat Bereményi Géza kapta, a többi irodalmi díjazott: G. István László, Fenyő D. György, Keresztury Tibor és Gyimesi Emese. 


forrás: Tóth Klára Fanni