BULIZZ: Itt vannak az első nevek az idei Budapest Showcase Hubról

A BUSH zenei fesztivál és zeneipari konferencia idén ismét megtölti a budapesti klubokat a kelet-európai régió legaktuálisabb előadóival október 19. és 21. között. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló hetedik BUSH-on már biztosan ott lesz Ivan Dorn, Daniel Levi, Sofia Zadar és még további hét előadót jelentett be a fesztivál, amelyre egyúttal a bérletek árusítása is elindult.


A Budapest Showcase Hub immáron hetedik éve hívja össze a zeneipart és a zeneszeretőket, hogy megismerjék milyen ütemekre ver aktuálisan a régió szíve és mik a legérdekesebb trendek, jelenségek a nemzetközi zeneiparban. Október 19. és 21. között 12 ország előadói töltik meg zenével Budapest klubjait, a konferencia bázisa pedig ismét a Fészek Klub lesz. Nézzük az első neveket!

A nyitónapon Ivan Dorn készül egy különleges koncerttel. Az ukrán énekes 2011-ben indította el szólókarrierjét, Stystaman c. száma pedig szinte instant sikert jelentett, amely milliós nézettséget ért el. Azóta négy stúdióalbumot és három EP-t adott ki és körbekoncertezte a fél világot. Nálunk májusban járt, amikor #playforUkraine c. koncertsorozatával megtöltötte a Turbinát. A zenész jelenleg is járja a világot és fellépéseivel gyűjt hazája megsegítésére.

Daniel Levi Észtországból érkezik hozzánk zenekarával. A dinamikus csapat igazi flower power muzsikájával Bruno Marst és a The Weekndet idézi meg soul, R&B és elektropop inspirálta zenéjével. Szintén a balti államokból, egészen pontosan Litvániából repül Budapestre Monikaze is. A fiatal énekesnő avant-pop dallamaira már az ismert brit Moshi Moshi Records, ami olyan előadók lemezeit adta ki, mint Lykke Li, a Bloc Party vagy éppen Florence and the Machine), is felfigyelt és leszerződtette, Monikaze pedig olyan előadók előtt lépett fel, mint az Algiers, a First Hate vagy a Dopplereffekt. A BUSH nemcsak az országok szintjén, de zeneileg is mindig sokszínű felhozatallal készül és ez idén sem lesz másként. A szlovák Lash & Grey ígéretes jazz tehetségek, a singer-songwriter Amelie Siba Csehország egyik legújabb ékköve, a karizmatikus lengyel Jannt finom popdalai és csodaszép hangja miatt éltetik, míg a román Zimbru csapata indie rock dalaival érkezik. A Sofia Zadar érdekes zenei világába enged betekintést: a román zenekar dalai a szintipop, post-punk, art-rock és a spoken word poetry határán mozognak, témáik a trauma és a társadalmi egyenlőtlenség közötti határteret vizsgálja queer, feminista és antikapitalista szemszögből.

Természetesen idén is teret kapnak a hazai előadók is. Az elsőként bejelentett nevek közt szerepel a GranCanada és OIEE is. Előbbi fiatal csapat R&B, soul és hiphop ötvözte dalaival táncoltatja meg a közönséget egyre nagyobb terekben, OIEE pedig az elektronikát mixeli tropical house-szal, technóval, nudiscóval, discóval, trance-szel és R&B-vel szintén a táncos talpak megmozgatása érdekében.

A koncertek mellett a BUSH idén is kétnapos zeneipari konferencián ad teret a szakmai találkozóknak, eszmecserének. A konferencia beszélgetései során többek közt megnézzük mit adhat a mesterséges intelligencia a zenének, milyen finanszírozási lehetőségei vannak a nemzetközi rendezvényeknek, milyen merch termékekkel készülhet egy előadó az online térben, de újra lesz Granturismo is, azaz a zeneipari szereplők „gyors randija”. A zeneipari nagyágyúk közül pedig már biztosan itt lesz velünk Simon Goffe, a londoni székhelyű Worldwide Fm és a We Out Here Fesztivál alapítója, Claudio Lillo (CAA), aki többek között Asap Rocky zenei ügynöke, valamint Beckie Sugden (ICM Partners), aki sok más előadó mellett Anderson .Paak és Russ ügynöke.

A klubfesztivált ezúttal is a Liszt Ünnep keretében rendezik meg, a kedvezményes bérletek már elérhetők a fesztivál weboldalán.

Forrás: Nagy Kátya